Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Adli Toksikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı

Güncelleme : 20.12.2021
Programın Yeterlilik Düzeyi

Adli Toksikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 7. düzeydedir. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 2. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 7. düzeydir.

Programın Amacı

1. Toksikolojinin önemi ve gündelik hayatımızdaki rolünü kavrayan, toksikoloji biliminin bugünü ve geleceği konusunda gerekli bilgileri edinmiş bireylerin yetişmesini sağlamak,

2. Postmortem ve antemortem örnek matrikslerinde ileri enstrümental teknikleri kullanarak ilaç ve diğer kimyasal maddelerin analizini sağlayan bilgi ve becerileri teorik ve laboratuvar uygulamaları düzeyinde kazandırmak,

3. Adli bilimlere ve adli olayları kimyasal madde analizler temelinde araştırılan biyolojik örneklerdeki düzeyle alakalı olan ortaya çıkan fizyolojik cevapların adli olayla ilişkisini yorumlayabilme bilgi ve becerisini sağlamak,

4. İleri enstrümental analiz tekniklerinin temel prensiplerini, uygulama biçimlerini, validasyon kavramlarını ve preanalitik süreçleri sistematik toksikolojik analiz ilkeleri doğrultusunda uygulayabilmeyi sağlamak,

5. İlaç ve kimyasal maddelerin insan davranışı ve performansı üzerine etkilerini inceleyen İnsan Performans Adli Toksikolojisi analizlerine hakim bireyleri yetiştirmek,

6. İleri enstrümental tekniklerin uygulanmasında preanalitik süreçlerin önemini bilen, analizlerin doğruluğunu etkileyen örneklemle ilgili faktörlere hakim bireylerin yetiştirilmesini sağlamak,

7. Toksikokinetik ve Toksikodinamik kavramlarını içerdiği tüm parametreler boyutunda teorik ve uygulama düzeyinde hâkim bireyleri yetiştirmek,

8. Adli olayların aydınlatılmasın önemi ve değeri bilinen adli toksikolojik değerlendirmelerin tüm süreçlerini bilen, sahip olduğu verileri adli olay temelinde yorumlayabilen bireylerin uzmanlık düzeyinde yetişmesini sağlamaktır.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı bitirenlere “Adli Toksikoloji Bilim Uzmanı“ unvanı verilir.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Öğrenim süresi 4 yarı yıldır.

Yüksek lisans süreci ders ve tez dönemlerini içerir. Ders dönemi 21 kredilik en az yedi ders ve bir seminer dersinden; tez dönemi ise tez önerisi, tez hazırlama ve tez savunma sınavı aşamalarından oluşur. Seminer dersi ve tez dönemi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

Tezli yüksek lisans programı sürecinde, bir eğitim-öğretim döneminde 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 120 AKTS tamamlanmalıdır. Ayrıca, hazırlanacak yüksek lisans tezinin jüri tarafından başarılı bulunması gerekir.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Adli Toksikoloji Yüksek Lisans Programına başvuru, kayıt ve yatay geçiş işlemleri hakkında gerekli güncel bilgiler Sağlık Bilimleri Üniversitesi genel ağ sayfasında yer alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Adli Toksikoloji Yüksek Lisans Eğitimini başarıyla tamamlayan gerekli güncel birikime sahip olan Adli Toksikoloji Uzmanları için konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlarda çalışma alanı oluşmaktadır.

Güncelleme : 20.12.2021
  • Adli Toksikoloji alanında teorik bilgiye sahip, uygulama yapabilen, araştırma ve projeler yürüten personeli yetiştirmek,
  • Analitik toksikoloji temel ilkelerine hakim ve bunları uygulayabilen kişileri yetiştirmek,
  • Preanalitik süreçlerin önemine ve temel prensiplerine teorik ve uygulama düzeyinde hakim kişileri yetiştirmek,
  • Postmortem ve entemortem örneklem üzerinden adli toksikoloji temelinde analiz ve değerlendirmeleri yapabilen bireylerin gerekli donanımala yatişmesini sağlamak,
  • Adli olaylara ve ilgili makamlara adli toksikoloji boyutunda gerekli olan teknik ve bilimsel desteği sağlayabilen bireyleri yetiştirmektir.
Programın Çıktılarının TYYÇ İle İlişkilendirilmesi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler ÇerçevesiProgramın Çıktıları
12345
Bilgi
Kuramsal-Olgusal
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir.
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar ve kullanır.
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman ve alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
Sağlık alanına yönelik yapılan çalışmalarda sürekli olarak kullanılan bir araç olarak istatistik hakkında bilgi sahibidir, ilgili yazılımları etkili kullanır.
Beceriler
Bilişsel-Uygulamalı
Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır.
Sağlık alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir.
Yaptığı araştırmanın raporunu yazar.
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, problemleri ve sorunları çözümler.
Alanındaki istatistik yazılımlarını etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, doğru hesaplar ve doğru yorumlar.
-Deneysel araştırma planlar, yapar.
Yetkinlikler
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.
Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.
Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
Alanı ve toplum sağlığı ile ilgili öncelikli konularda bilimsel klinik ve/veya tanımlayıcı araştırma/sunum/yayın yapar.
Öğrenme Yetkinliği
Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
2-Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
İstatistiksel analiz konusunda, bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.
Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirmek üzere gereğini yapar.
Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
Alana Özgü Yetkinlik
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir.
Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.
Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.
Sağlık alanındaki güncel gelişmeleri toplumun temel birimi olan çocuk ve aileyi de kapsayacak şekilde ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.
Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
Sağlığın daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur.
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir, etik davranır.

* 1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek