Adli Toksikoloji, ölüm ya da ciddi yaralanma gibi adli kapsamdaki konuları içeren zehirlenme vakalarında hukuksal sisteme desteğe yönelik ihtiyaç duyulan bilgileri rasyonel ve bilim temelli sağlamayı amaçlayan bir çalışma alanıdır. Adli toksikoloji kapsamında bir adli olayla ilgili maruz kalınan bir etkenin bulunduğu ortamdan analizini sağlayacak uygun işlemlerin oluşturulması yanında günümüz ileri analiz teknikleri kullanılarak bunların tam olarak belirlenmesinin sağlanması amaçlanır. Adli toksikoloji uygulamalı bir bilimdir ve bu kapsamda temel itibariyle bir analiz yaklaşımına dayanır ve bunlarla ilgili tüm süreçlerdeki basamakların anlaşılması ve öğrenilmesini gerektirir. Bunun sağlanması belirtilen faaliyetler kapsamında yapılan analizlerin güvenirliğini teminat altına alırken aynı zamanda adli sisteme de rasyonel verileri sağlar. Adli toksikoloji aynı zamanda adli bir durumla ilgili yapmış olduğu analizlere ait verilerin herhangi bir olayla ilgili olarak yorumlanmasını sağlar ve bu alanda da aktif olarak rol alır. Burada temel amaç adli konuların çözümünde rasyonel ve bilim temelli verilere ulaşmak ve bunları yorumlayarak karar süreçlerinin doğru yönde oluşmasına rehberlik edebilmektir.

Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Bölümümüzde bulunan;

Farklı biyolojik örneklerde eser element ve toksik ağır metal düzeylerinin ölçümünde kullanılan Grafit Fırın Atomik Abosrpsiyon Spektroskopisi ile ICP-MS cihazları, numune ön hazırlığında kullanılan Mikrodalga sistemler,

Biyolojik örneklerden organik madde ölçümlerine yönelik olarak; HPLC-MS, HPLC-MS/MS, GC-FID ve GC-MS/MS cihazları bulunmaktadır.

Adli Toksikoloji Lisansüstü Programı 2021 yılında itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Prof. Dr. Onur ERDEM

Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara Telefon: 0312 304 60 73 eposta : onur.erdem@sbu.edu.tr