Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, oral ve maksillofasiyal doku ve organların sistematik olarak incelendiği, bu yapılara ait tüm fizyolojik ve patolojik değişikliklerin klinik, radyografik ve histopatolojik bulgularla beraber yorumlandığı, bu bölgede görülen değişikliklerin olası bir sistemik hastalık tablosunun lokal veya öncü bir belirtisinin olup olmadığının araştırıldığı ve gerekli tedavi planının yapılarak hastaların tedavilerinin uygulanacağı uzmanlık dallarına yönlendirildiği akademik birimdir.

Görevleri arasında; ekstra ve intraoral muayenelerin yapılması, gerekli radyolojik ve vitalometrik tetkiklerin yapılması, implant endikasyonu açısından tıbbi ve radyolojik değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi ve gerektiğinde hastaların diğer kliniklerle konsültasyonlarının sağlanması bulunmaktadır. Bunların dışında lisans ve lisans üstü eğitimlerin yanı sıra diğer bilimsel ve akademik faaliyetler de yürütülmektedir.

Ülkemizde ilk olarak 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde birbirinden bağımsız olarak kurulan Oral Diagnoz ve Radyoloji Bölümleri, 1982 yılında YÖK tarafından birleştirilerek önce Cerrahi Anabilim Dalı’na bağlı Bilim Dalı olarak kurulmuş, daha sonra da tüm üniversitelerde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütmüş, 08.06.1995 tarihli YÖK Kararı ile tekrar bağımsız hale geçip Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı haline gelmiştir.

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, Oral Diagnoz ve Radyoloji adı ile 1984 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Dişhekimliği Bilimleri Merkezi altında Bilim Dalı olarak faaliyetine başlamıştır. 1996 yılında Oral Diagnoz ve Radyoloji Bilim Dalı, Anabilim Dalı olmuştur. 2010 yılında Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı’nın adı, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı olarak değiştirilmiştir. 1985-1987 yıllarında Prof. Diş Tbp. Alb. Yalçın IŞIMER, 1990-2005 yıllarında Prof. Diş Tbp. Alb. Kemal KARAKURUMER, 2005-2015 yıllarında Prof. Diş Tbp. Alb. Tuncer ÖZEN ve 2015-2016 yıllarında Doç. Diş Tbp. Yb. İ. Hakan AVSEVER başkanlıklarında faaliyetlerine devam etmiştir. 2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde Gülhane Diş Hekimliği Fakültesinin kurulmasıyla birlikte Doç. Dr. İ. Hakan AVSEVER başkanlığında, üç öğretim üyesi, üç uzman, iki uzmanlık öğrencisi ve yardımcı personelleriyle eğitim-öğretim ve klinik faaliyetlerine devam etmektedir.