Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Analitik Kimya Yüksek Lisans Programı

Güncelleme : 21.11.2023
Programın Yeterlilik Düzeyi

Analitik Kimya Tezli Yüksek Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 7. düzeydedir. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 2. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 7. düzeydir.

Programın Amacı

Analitik Kimya Yüksek Lisans Programının temel amacı; çağdaş eğitim almış, araştırma konusunda teknolojiyi takip eden Analitik Kimya'nın en çok kullanılan yöntemlerinden olan kromatografi, spektroskopi ve elektroanalitik kimya konularında ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve iletişim yeteneğine sahip Bilim Uzmanları yetiştirmektir.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı bitirenlere “Bilim Uzmanı” unvanı verilir.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Öğrenim süresi 4 yarıyıldır.

Yüksek lisans süreci ders ve tez dönemlerini içerir. Ders dönemi 21 kredilik en az yedi ders ve bir seminer dersinden; tez dönemi ise tez önerisi, tez hazırlama ve tez savunma sınavı aşamalarından oluşur. Seminer dersi ve tez dönemi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

Tezli yüksek lisans programı sürecinde, bir eğitim-öğretim döneminde 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 120 AKTS tamamlanmalıdır. Ayrıca, hazırlanacak yüksek lisans tezinin jüri tarafından başarılı bulunması gerekir.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına (Eczacılık ve Kimya Bölümleri) ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programına, yazılı sınav ve mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların yazılı sınav ve mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) ilgili puan türünde en az 55 standart puan almaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖKDİL sınavından en az 50 yabancı dil puanına sahip olma şartı aranmaktadır. Yazılı sınav notu 100 tam not üzerinden verilir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Adayların yazılı sınav notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Analitik Kimya Yüksek Lisans Eğitimini başarıyla tamamlayan gerekli güncel bilgi birikimi ve becerilere sahip olan Bilim Uzmanı Eczacılar ilaç ve eczacılıkla ilgili alanlarda (serbest eczane, hastaneler ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde ve ilaç sanayisinde) çok geniş çalışma imkanlarına ulaşabileceklerdir.