Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı

Güncelleme : 20.11.2023
Programın Yeterlilik Düzeyi

Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 8. düzeydir. Ayrıca, ‘Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlikler Çerçevesine göre (QF-EHEA) 3. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesine (EQF-LLL) göre 8. düzeydir.

Programın Amacı

Beslenme ve Diyetetik doktora programının amacı, yaşam boyu toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik diyetetik, toplu beslenme sistemleri, beslenme bilimleri ve toplum beslenmesi alanlarında ileri düzeyde bilgi vermek, araştırma ve uygulamalarda bulunmak, akademisyen bakış açısı sağlamaktır.

Programın Eğitim Türü

Tam Zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Başarılı olan öğrenciler “Bilim Doktoru” unvanı almaya hak kazanır.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Öğrenim süresi 8 yarıyıldır. Doktora süreci başlıca ders ve tez dönemlerinden oluşur. Ders dönemi en az yedi ders ve bir seminer ile Doktora Yeterlik Sınavı’ndan; tez dönemi ise tez önerisi, tez hazırlama ve Tez Savunma Sınavı aşamalarından ibarettir. Derslerin ve tezin değerlendirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir.  Doktora programı süreçlerinde bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 240 AKTS kredisi alınması gerekmektedir.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Beslenme ve Diyetetik Doktora Programına başvuru, kayıt ve yatay geçiş işlemleri hakkında gerekli güncel bilgiler Sağlık Bilimleri Üniversitesi genel ağ sayfasında yer alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Doktora programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Bilim Doktoru (Phd) unvanı kazanır. Mezunlar özel, kamu ve üniversite hastanelerinde ve temel sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü kurumlarda çalışabilmektedir. Ayrıca akademik olarak doktoralı öğretim görevlisi veya ilgili kriterleri karşıladığı takdirde öğretim üyesi olarak bir üniversitede çalışabilir, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli bilimsel araştırma kurum ve kuruluşlarında iş imkanları bulabilir.

Güncelleme : 26.03.2024
  • Beslenme ve diyetetik alanında disiplinler arası etkileşime girerek, ileri düzey bilgileri kullanarak, yenilik getirecek özgün düşünce ve/veya araştırmayı teknolojik donanımları kullanarak planlama ve raporlama bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel ileri düzey bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek mesleki ve kişisel gelişimini sürdürür, özgün olma, eleştirel düşünme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili yenilikler geliştirir.
  • Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.
  • Araştırma yöntemlerini, uygun istatistiksel yöntemleri ve teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Beslenme ve diyetetik alanına özgü kanıta dayalı araştırmalar yürütür.
  • Beslenme ve diyetetik alanına özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  • 8- Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini kalite çerçevesinde değerlendirerek çözümler geliştirir.