Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Biyokimya, canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal bakımdan inceleyen bilim dalıdır. Yaşam bilimlerinin hemen hemen tüm alanları, biyokimyasal metodolojiler yoluyla incelenmekte ve araştırılmaktadır. Biyokimya, canlı hücreler içinde ve hücreler arasında meydana gelen ve biyolojik olayların oluşması, sürdürülmesi ve sonlandırılması süreçlerine izin veren kimyasal temeli anlamaya odaklanır. Doku ve organların yanı sıra organizma yapısı ve işlevinin anlaşılmasıyla da ilgilidir. Biyokimya, biyoteknoloji, moleküler biyolojiyi gibi çağımızın popüler bilim dallarını da içinde bulunduran ve sürekli gelişerek yeni bilgi üretilen bir bilim dalıdır. Bu geniş etki alanı ve multidisipliner yapısı ile çağımızın katma değeri yüksek değerli bilimsel verilerini üreterek sanayiye uygulamaya çalışmak biyokimyanın en önemli hedeflerindendir. Başlıca araştırma konuları protein saflaştırma ve tanımlama, enzimoloji, biyokimyasal genetik ve ekspresyon analizleri, sinyal iletimi, toksikoloji, ilaç ve biyobelirteç geliştirme çalışmaları, ile hastalıkların moleküler ve biyokimyasal mekanizmalarının araştırılması ile yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Geniş araştırma alanlarına sahip olması sebebiyle biyokimya alanında lisansüstü eğitim alan öğrenciler, Uluslararası anlaşmalarla tez çalışmalarının bir kısmını yurt dışındaki önemli laboratuvarlarda yapma, patent alınabilecek veriler üretme, sağlık, eğitim, araştırma, gıda ve çevre ile ilgili alanlarda, akademik ya da endüstriyel yöneticilik düzeyinde iş olanağına sahip olabilme gibi yetenekler kazanabileceklerdir.
Ana Bilim Dalının fiziki konumu,
Ana Bilim Dalımız Ankara’da yerleşik olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.
ABD çalışma konuları;
· Çeşitli Hastalıklarda gen polimorfizmlerinin belirlenmesi
· Vücut sıvılarında Asimetrik dimetil arjinin (ADMA), simetrik dimetil arjinin(SDMA) , L-arjinin, Homosistein, Neopterin , 3 nitrotrozin, Malondialdehit (MDA), Glutatyon (GSH) ve Melatonin seviyelerinin HPLC ile belirlenmesi.
· Bitkisel ekstraktların ve yeni sentez kimyasal bileşiklerin antimikrobiyal, antioksidan ve antikanserojen etkinliklerinin ve etki mekanizmalarının araştırılması.
· DNA Hasarı, DNA Onarımı ve Proteomiks çalışmaları
· Kanser tedavilerinde antikanserojenik özellikteki bazı moleküllerin kullanımı için yeni nano boyutlu formülasyonların geliştirilmesi
· siRNAs ve miRNAs
Program Sorumlusu
Doç. Dr. İbrahim TURAN
Biyokimya (Eczacılık) Ana Bilim Dalı Başkanı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara
Telefon: 0312 304 60 73
e-posta : ibrahim.turan@sbu.edu.tr
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi, Bakanlar Kurulu'nun 17 Temmuz 2017 tarih ve 2017/10581 sayılı kararı ile kurularak Kuruluş Kararı 17 Ağustos 2017 tarih ve 30157 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 24 Eylül 2018 tarihinde eğitime başlamıştır. Anabilim dalımız ise Fakültemizin kuruluşu ile lisans eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine, 29.04.2021 tarihli Yükseköğretim Kurulu Toplantısı kararıyla da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde lisansüstü eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.