Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programı

Güncelleme : 20.11.2023
Programın Yeterlilik Düzeyi

Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre öğrenim seviyesi 7. düzeydedir. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 2. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 7. düzeydir. 

Programın Amacı

Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nın amacı,0-18 yaşlar arasındaki tipik gelişim gösteren, özel gereksinimli, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya ihtiyacı olan ve gelişimsel risk altındaki çocuk ve ergenlerin tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimi bilim uzmanları yetiştirmektedir. Yüksek lisans programından mezun olan çocuk gelişimi bilim uzmanlarının, alanı ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı literatürü takip ederek çocuk gelişimi ile ilgili bilimsel çalışmalar ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması, edindiği bu bilgi ve becerileri mesleki olarak kendini geliştirmek ve alana katkı sağlamak için kullanabilmesi, eklektik yaklaşımı benimsemesi ve etik değerlere bağlı olması da amaçlanmaktadır.

Programın Eğitim Türü

Tam Zamanlı 1. Öğretim

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Tezli yüksek lisans programının öğrenim süresi 4 yarıyıldır. Programdan mezun olabilmek için en az 120 AKTS'lik dersi başarıyla tamamlamış olmak ve tez savunma sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Tez sınavında başarılı olan ve Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitimi Mezuniyet Koşullarını yerine getiren yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Lisans mezunu olmak. 

ALES (SAY/EA) puan türü ile Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan ALES ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarını sağlamak.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Tezli yüksek lisans programından mezun olan meslek elemanları, çalıştıkları kurumlarda Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca üniversitelerin Çocuk Gelişimi ile ilgili alanlarında akademisyen olarak çalışmaktadırlar.