Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (EHKM) Anabilim Dalı Başkanlığı İdari, Eğitim-Öğretim, Klinik, Poliklinik ve Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi birimlerinden oluşmaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD başkanlığı hasta ve hastalığın yanı sıra üçüncü değişken olarak mikroorganizmanın da yer aldığı klinik bir problemi yönetmekle yükümlü uzmanların yetiştirilmesi; hastaların erken tanı ve tedavi hizmetlerinin sağlanması; hasta ve hasta yakınlarının bulaşıcı hastalıklar konusunda bilinçlendirilmesi; antibiyotiklerin rasyonel (uygun doz ve sürede) kullanımının sağlaması; hastane enfeksiyon oranlarının azaltılması ve hastane enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla personelin eğitilmesi hizmetlerini yürütmektedir.

Osmanlı tarihinde, Kırım Savaşı'nda çok sayıda asker ve sivilin tifo ve tifüs salgını nedeni ile kaybedilmesinden sonra bulaşıcı hastalıklar ile ilgili eksikliklerin farkına varılmış ve 1886 yılında Zoiros Paşa, özellikle kuduz ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Paris'e gönderilmiştir. Dönüşünde Dr. Hüseyin Remzi Bey ile birlikte bir aşı laboratuvarı kuran Zoiros Paşa, burada kuduz ve çiçek aşılarının üretimine başlamıştır. Kuruluş yıllarında İç Hastalıkları Kliniği bünyesinde çalışılmış ve klinik sorumluluğuna 1898'de Prof. Dr. Robert Rieder getirilmiştir. Aynı dönemde klinikte Dr. Süleyman Numan, Prof. Dr. İbrahim Ethem ve Prof. Dr. Hamdi Suat beyler de çalışmış, sonraki yıllarda Prof. Dr. Süleyman Numan Bey idarecilik yapmıştır.  1893'de Dr. Nicole ilk Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ni İstanbul’da Gülhane Hastanesi’nde kurmuş ve aynı dönemlerde tıbbiyede Hamdi Aziz Bey tarafından bakteriyoloji derslerine başlanmıştır.

1908 yılından sonra Neşet Osman Bey tarafından idare edilmiştir. 1912'de Dr. Reşat Rıza (KOR) ve Dr. Mustafa Hilmi SAĞLAM tifo, kolera ve dizanteri aşıları üzerinde önemli çalışmalar yapmış, 1915'de tifüs aşısını elde etmeyi başarmışlardır.  Sonraki yıllarda, 1926'ya kadar Dr. Hüsamettin KURAL tarafından yönetilen kliniğin, 1926'da Dr. Kemal Hüseyin PLEVNELİOĞLU'nun önerileri ile İç Hastalıkları Kliniği'nden ayrılmasına karar verilmiştir.

2. Dünya Savaşı ile birlikte dünyada ancak belli merkezlerde ‘tifus aşısı’ yapılırken, Amerikan hükümeti, savaşta İtalya’nın Salermo cephesindeki askerlerinde kullanılmak üzere, Türkiye’den binlerce doz aşı istemiştir. Değerli hocamız Dr. Behiç Onul’un başkanlığında acilen bir ‘Tifus Aşısı Laboratuvarı’ kurulmuş ve binlerce doz aşı imal edilerek Amerikan askerlerine uygulanmıştır. Bu esnada değerli hocamız ve çalışma arkadaşları (Sayın merhum Zeki Durusu da buradadır) ağır laboratuvar enfeksiyonları geçirmiş, arkadaşları Dr. Mehmet Tuna enfeksiyondan kaybedilmiştir.

1952 yılında bünyesinde eğitim veren Ankara Tıp Fakültesi’nin Gülhane Hastanesinden ayrılmış; zaman içinde öncelikle Ege ve Bursa Tıp Fakülteleri olmak üzere bugün Türkiye’nin pek çok tıp fakültesine öğretim üyesi yetişmiştir.  Abdülkadir NOYAN, Hüseyin PLEVNELİOĞLU, Nuri ERGENE, Ömer Fethi TEZOK, Kazım KURTAR, Kemal BİROL gibi çok değerli bilim adamları klinik direktörlüklerinde bulunmuş, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin kurulması ile 1980 yılından itibaren Sedat ARITÜRK, İbrahim BAYDAR, Fikri KOCABALKAN, Aziz HACIBEKTAŞOĞLU, Alaaddin PAHSA, ve Can Polat EYİGÜN hocalarımızın başkanlığında hizmetine devam etmiştir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Başkanlığı görevini halen Prof. Dr. İsmail Yaşar AVCI yürütmektedir.