Ana Bilim Dalı hakkında kısa bilgi ve lisansüstü program genel amaçları,

Ergoterapi Ana Bilim Dalı, 2018 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde “ergoterapist” yetiştirmek amacı ile açılmıştır.

Ergoterapist kişiye ait duyusal, motor, bilişsel, psikolojik ve psikososyal performans; kişilerin gerçekleştirdikleri aktivite ve bulundukları çevreye yönelik ergoterapi değerlendirmelerini yapan, ergoterapi müdahalelerini kişi merkezli olarak planlayan, uygulayan ve sonuçları değerlendiren mesleki otonomiye sahip bir sağlık personelidir.

Ergoterapist fiziksel, duysal, kognitif, mental, gelişimsel veya emosyonel problemi olan tüm yaş grubundaki kişiler ile toplumdan dışlanmış dezavantajlı kişilerde anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştirmek, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı ve toplumsal katılımı sağlamak amacıyla çalışır.

Ergoterapi Yüksek Lisans programı, ergoterapi alanında kanıta dayalı bilimsel çalışma yapabilecek düzeyde bilgi ve beceriler kazanan, fonksiyonel performans, özürlü ve toplum dışına itilmiş bütün dezavantajlı kişiler için literatüre ulaşabilen, yeni araştırma geliştirebilen, değişik profesyoneller ile birlikte çalışabilen, etkili iletişim ve araştırma becerileri geliştirebilen, yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyen, özürlüye uygun ergoterapi aktiviteleri geliştirebilen, ergoterapi servislerinin organizasyonu ve profesyonel gelişme ilkelerini benimseyen özürlü kişiler için ulaşılabilir ve adapte olabilir çevrenin kolaylaştırılması ile ilgili bilgileri sentezleyebilen ve mesleki muhakeme yapabilen, toplumsal katılım için ulaşılabilirlik, insan hareketlerinin fonksiyonel analizi, yardımcı teknoloji, her yaştaki kişinin fonksiyonel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bilimsel oryantasyon ve araştırma üretebilen uzmanlar yetiştirilmesini amaçlar.

Ana Bilim Dalının fiziki konumu,

Ergoterapi Ana Bilim Dalı, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi ile birlikte Gülhane Tıp Fakültesi Binasında çalışmalarını sürdürmektedir.

ABD çalışma konuları;

Ergoterapi ABD,

·         Toplum Ruh Sağlığı

·         Kognitif Rehabilitasyon

·         Pediatrik Rehabilitasyon

·         Geriatrik Rehabilitasyon

·         Az Gören ve Görme Engelli Rehabilitasyonu

·         Koruyucu Yaklaşımlar

·         Ergonomi

·         Mesleki Rehabilitasyon

·         Yardımcı Cihazlar ve Teknoloji alanlarında çalışmaktadır.

Doç. Dr. Serkan Pekçetin
Ergoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 61 97

e-posta : serkan.pekcetin@sbu.edu.tr

Ülkemizde İş ve Uğraşı Tedavi Ünitesi ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda açılmış, bir süre faaliyet gösterdikten sonra kapatılmıştır. 1981 yılından itibaren tekrar Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında faaliyet göstermeye başlamış, 1983 yılından itibaren ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda faaliyetlerine devam etmiştir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişiklik 7/d-2 maddesi uyarınca 18.02.2009 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Ergoterapi Bölümü ve buna bağlı Ergoterapi Ana Bilim Dalı açılmıştır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü 2018-2019 Güz Yarıyıl Dönemi için, 24.09.2018 tarihinde ilk öğrencileri ile ders başı yapmıştır.