Farmasötik Mikrobiyoloji, insan, hayvan ve çevrenin optimal sağlığı için mikroorganizma temelli araştırmalar ve farklı disiplinlerin iş birliği ile (Tek Sağlık Yaklaşımı) farmasötik ve endüstriyel uygulamaları kapsayan bir ana bilim dalıdır.

Farmasötik Mikrobiyoloji Yüksek Lisans programı, temel mikrobiyoloji bilgilerini kavramış, mikrobiyoloji laboratuvarında araştırma deneyimi kazanmış, etik kurallar çerçevesinde bilimsel araştırmalar yapabilen, makale ve tez yazabilen, bilimsel farkındalığa sahip, uzman farmasötik mikrobiyologları mezun etmeyi amaçlar.

Yüksek lisans programı sonunda mezun öğrenciler, mikroorganizmaların genel özelliklerini, genetik yapılarını, enfeksiyöz hastalıkların önemini ve engellenme yollarını bilir ve farmasötik uygulamalarda güncel yöntemleri kullanabilir. Bu amaçla bakteri teşhisinde konvansiyonel, serolojik, moleküler testleri ve farmasötik analizler ile etkinlik çalışmalarını yapabilecek yetkinlikte, laboratuvarda bir araştırma yürütebilecek donanıma sahip olacaklardır.

Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalımız; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi’nde yer almaktadır.

Farmasötik Mikrobiyoloji; antimikrobiyal ajanlar, aşı ve mikrobiyal metabolitlerin üretimine ek olarak farmasötik ürünlerin ve kozmetiklerin mikrobiyolojik açıdan kontrolünü de içermektedir. Ayrıca doğal veya sentetik maddelerin antimikrobiyal etkinliklerinin, mikroorganizmaların fenotipik ve genotipik yapısının, virülens özelliklerinin (biyofilm, toksin, enzim vb.) belirlenmesi, antimikrobiyal direnç mekanizmaları, endüstriyel üretim, sterilizasyon-dezenfeksiyon yöntemleri ve genel hijyen gibi konuları da kapsamaktadır. Bu konulara yönelik araştırmalar Ana Bilim Dalımızda yürütülmektedir.

Prof. Dr. Nilgün ÜNAL
Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 60 73

E-posta : nilgun.unal@sbu.edu.tr

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı 2018 yılından beri faaliyet göstermektedir.