F.Toksikoloji Yüksek Lisans Programının amacı, ksenobiyotiklerin canlı organizma üzerinde meydana getirdiği fiziksel ve biyolojik etkilerle bu etkenlerle biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı etkileri yönüyle inceleyebilen, zararlı etkilerin oluşmasında doz, maruz kalma şekli ve maruz kalma süresi arasındaki ilişkiyi irdeleyebilen, zehirlerin teşhisi, zehirlenmelerin önlenmesi ve tedavisindeki yaklaşım prensiplerini anlayan, fiziksel ve kimyasal ajanların zararsızlık limitlerinin belirlenmesinde toksikoloji biliminin önemini kavramış bilim uzmanı yetiştirmektir.

F.Toksikoloji Yüksek Lisans Programının amacı, günümüzde kullanılmakta olan ilaç dâhil binlerce kimyasal maddeler, fiziksel ve biyolojik etkenlerin canlı organizmalar üzerindeki zararlı etkilerinin tanımlanmasını ve zararsızlık limitlerinin belirlenmesi konularında temel bilgiye sahip bilim uzmanı yetiştirmektir.

Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı tarafından eczacılık mesleki lisans düzeyindeki eğitimlere katılım sağlanmakta ilave olarak yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Lisan düzeyindeki eğitimler ile kamu ve özel sektörde görev alacak olan eczacılara toksikolojide önemli bazı temel kavramların öğretilmesi amaçlanmakta, toksikolojik bir bakış açısının kazandırılması hedeflenmektedir.

Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Bölümümüzde bulunan;

Çevre ve biyolojik örneklerde eser element ve toksik ağır metal düzeylerinin ölçümünde kullanılan Grafit Fırın Atomik Abosrpsiyon Spektroskopisi ile ICP-MS cihazları, numune ön hazırlığında kullanılan Mikrodalga sistemler,

Organik madde ölçümlerine yönelik olara; HPLC-MS, HPLC-MS/MS, GC-FID ve GC-MS/MS cihazları,

Genetik toksisite analiz sistemi ve yöntemleri ile oksidatis stres parametrelerinin ölçümü ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.

Farmasötik Toksikoloji Lisansüstü Programları, 1988 yılından itibaren Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eczacılık Bilimleri Merkezi, 2016 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü Gülhane Eczacılık Bilimleri Merkezi ve 2018 yılında itibaren de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi yapısında yer alan Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı sorumluluğunda sürdürülmektedir.

Prof. Dr. Onur ERDEM Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara Telefon: 0312 304 60 73 eposta : onur.erdem@sbu.edu.tr