Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Gülhane Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Etlik’te Gülhane EAH bünyesinde ve Bilkent’te Gaziler FTR EAH bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Etlik yerleşkesindeki Gülhane EAH’ne ayaktan müracaat eden veya diğer kliniklerde yatan hastalar için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’na bağlı poliklinik, egzersiz salonu, fizik tedavi-hidroterapi üniteleri ve EMG laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca girişimsel fiziyatrik ağrı uygulamaları, konsültasyon ve sağlık kurul işlemleri de yürütülmektedir.

Bilkent yerleşkesindeki 200 Yataklı Gaziler FTR Hastanesi’nde ise ayaktan veya yatan hastalara hizmet verilmektedir. Nörolojik, ortopedik ve romatolojik sakatlığa yol açan hastalığı olanların, konusunda spesifikleşmiş ve uzun süreli deneyime sahip Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon öğretim üyeleri kontrolünde takip ve tedavileri, ayrı ayrı poliklinik ve yataklı servislerde yapılmaktadır. Nörolojik, ortopedik ve romatolojik rehabilitasyon alanlarında hastanemiz Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen sayılı kuruluşlarındandır. Şu Bölümleri bulunmaktadır:

Akut Bakım Kliniğinde; spinal kord hasarı ve travmatik beyin hasarına bağlı olarak gelişen nörolojik sakatlığın erken evre rehabilitasyonu amaçlanır.

Spinal Kord Rehabilitasyonu Servisi: spinal kord hasarı (travmatik, tümöral oluşum, vasküler nedenler v.b) bulunan ve aktif rehabilitasyon için uygun hastalar subakut ve kronik dönemde yatırılarak tedavi edilir.

Beyin Hasarı Rehabilitasyonu Servisi: Beyin hasarı (travmatik, inme, tümoral v.b) gelişen ve aktif rehabilitasyon için uygun bulunan hastalar subakut ve kronik dönemde yatırılarak tedavi edilir.

Nörolojik Rehabilitasyon Servisi: Hastaların motor yeteneklerini geliştirmek üzere nörolojik egzersizler, hidroterapi ve havuz terapisi; bilişsel yeteneklerini geliştirmek üzere kognitif rehabilitasyon; ince el becerilerini geliştirmek üzere el rehabilitasyonu; günlük yaşam aktivitelerine yönelik fonksiyonel rehabilitasyon; nörolojik sorunlara bağlı konuşma ve yutma sorunlarının rehabilitasyonu amacıyla konuşma terapisi ayrı üniteler halinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimleri kontrolünde yapılmaktadır.

Romatolojik ve Ortopedik Rehabilitasyon kliniklerinde her çeşit eklem sakatlığı, kas-iskelet sorunları, amputasyon ve romatolojik hastalığa sahip hastalar tedavi olmaktadır. Her türlü girişimsel fiziyatrik ağrı uygulamaları tecrübeli öğretim üyeleri kontrolünde uygulanmaktadır. Tamamlayıcı tıp uygulamaları ile desteklenmiş tedavi yöntemleri başarı ile gerçekleştirilmektedir. Ortopedik egzersiz salonu, hidroterapi ve elektroterapi ayrı üniteler halinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman hekimleri kontrolünde yapılmaktadır.

Nörofizyoloji Laboratuarı, EMG-Biofeedback ünitesi, Hareket Analiz Test Laboratuarı, Performans Laboratuarı ve İzokinetik Laboratuarı hizmet vermektedir. Bu laboratuarlarda sinir ve kas hastalıklarında tanı koymayı sağlayan EMG, SEP, MEP incelemeleri yapılmakta; görsel ve işitsel uyarılara hastanın verdiği tepkinin geliştirmesi sağlanmakta; her türlü solunum testi ile egzersiz sonrası kardiyak performans ve kas gücü değerlendirilmekte; her türlü hareket anormallikleri kompüterize olarak değerlendirilmekte (3 Boyutlu Hareket Analizi) ve ayak tabanı (Dinamik Baro-Pedografi) ile gluteal bölge basınç ölçümleri yapılabilmektedir. Yine bu şefliğe bağlı olarak çalışan oldukça gelişmiş bir Ortez-Protez Laboratuarı bulunmaktadır. Doğuştan veya sonradan gelişen uzuv kayıplarına yönelik protezler ve mevcut ekstremitelerdeki fonksiyon kayıplarının giderilmesine yönelik ortezler burada yapılmaktadır.

FTR Öğretim Üyelerince Yürütülen ve Türkiye'de Örnek Gösterilen Diğer Klinik Uygulamalar: A) Kas-İskelet Patolojilerine Yönelik Lokal Enjeksiyonlar, Eklem Lavajları ve Sinir Blokları; B) Floroskopi Rehberliğinde Transforaminal, Kaudal, İnterlaminar, Faset, Sakroiliak Enjeksiyonlar ve Radyofrekans Ablasyon Uygulamaları; C) Pediatrik Rehabilitasyon; D) Spastisite Tedavisine Yönelik Girişimsel Uygulamalar; E) Yutma Fonksiyonun Videofloroskopik Olarak Değerlendirilmesi; F) Mesleki Rehabilitasyon ve Engelli Sporları.

Hastalarımız hastalıkları, yeteneklerine ve istekleri doğrultusunda öğretim üyelerimizce değerlendirilerek, çeşitli spor branşlarına (basketbol, masa tenisi, bilardo, hentbol, okçuluk, halter, eskrim, saha tenisi, voleybol, basketbol ve futbol) katılımları teşvik edilmektedir. 2007 yılında ülkemizde düzenlenmiş Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’nda kazanılmış üçüncülük kupası kazanılmıştır.

Program Sorumlusu

Prof. Dr. Arif Kenan Tan

FTR Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi

Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 4601

                  03122911900

eposta : arıfkenan.tan@sbu.edu.tr


Tarihçemiz

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Kliniği’nin kuruluşu Gülhane’nin kuruluşu ile aynı tarihe rastlar. 1898 yılında kurulan klinik ilk olarak masaj kısmı olarak faaliyete geçirilmiştir. Gülhane’nin masaj kısmının yönetimi, Almanya’dan getirilen Dr. Hoffmann’a ve yardımcısı Yzb. Şemsettin Ateş’e (Mustafa Şemsi) verilmiştir. Tbp.Bnb. Şemsettin Ateş 1908 yılında Almanya’ya gönderilmiş ve geri döndüğünde fizik tedavisinin kurucularından biri olmuştur. Fizik Tedavi hocalığı 1933 yılına kadar aralıksız devam etmiştir. 1933 yılında Fizik Tedavi ismi altında bağımsız bir klinik kurulmuş ve orduda ayrı bir uzmanlık dalı haline getirilmiştir. Bu tarihten sonra Prof.Dr. Nüzhet Şakir Dirisu, Prof.Dr. Aziz Sevüktekin, Prof.Dr. Orhan Ertem, Prof.Dr. Fahri Bilgiç, Prof.Dr. Oktay Arpacıoğlu, Prof.Dr. Tunç Alp Kalyon, Prof.Dr. Kemal Dinçer, Prof.Dr. Arif Kenan Tan, Prof.Dr. Bilge Yılmaz ABD Başkanlığı görevini yürütmüşlerdir.

2016 Ağustos tarihinde Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nin SBÜ’ ne devri sonrasında Anabilim dalı başkanlığını görevini Prof. Dr. Arif Kenan Tan yürütmektedir.