SBÜ Gülhane Tıp fakültesi Halk Sağlığı AD Bşk.lığı koruyucu sağlık hizmetleri konusunda akademik ve bilimsel araştırmalarda bulunur, gerekli dokümanları hazırlar ve yayınlar. Sağlık Bilimleri Üniversitesinde görevli araştırmacılara epidemiyoloji ve biyoistatistik konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hijyen ve Koruyucu Tıp Enstitüsü, 1908 yılında Dr. Wieting Paşa Gülhane’ye müdür olduktan sonra kurulmuş ve Emrazı İntaniye, Tesemmümat ve Hıfzıssıhha Askeriye Tatbikatı Tıbbiye derslerinin Müderris Dr. Neşet Osman Bey tarafından verilmesi ile eğitime başlamıştır. 1919’dan 1929’a kadar öğretim görevini Prof. Dr. Abdülkadir NOYAN yürütmüştür. 1927 yılında Prof.Dr. Abdülkadir NOYAN’ın Dahiliye Kliniği profesörlüğünü üzerine alması üzerine, 1929’ a kadar dersler Hıfzısıhha muallim muavini Şekip Habip tarafından verilmiştir. 1929 yılında klinik başkanı olan Prof Dr. Zeki Faik URAL, Koruyucu Hekimlik ve Askeri Hijyen ile ilgili dersler vermiş ve kitap yazmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluşunda görev alan ve Hijyen Kürsüsü’nü kuran hoca, birkaç yıl sonra Gülhane ‘den ayrılmıştır. Sonraki yıllarda klinik Prof.Dr.Tümg.İbrahim Şevki Atasagun ve Prof. Muavini Doç.Dr. Fikret GÖKAY tarafından yönetilmiştir.

1957 yılında klinik direktörlüğüne atanan Prof.Dr. Necip Aziz BERKSAN, 1973 yılında emekliye ayrılmıştır. Prof. Dr. Kazım KURTAR Profesörler Kurulu kararı ile getirilmiştir. Daha sonra 1979- 1984 yılları arasında Prof.Dr. Kemal BİROL, 1984 yılında bir süre için Prof.Dr. Edip GÜMRÜKÇÜ, 1984-1989 yılları arasında Prof Dr. Tahir AKBAY direktörlük yapmıştır.1989-1992 yılları arasında Prof.Dr.Tuğg. Sabri DEVECİOĞLU, 1992-2003 yılları arasında Prof.Dr. Nuri GÜLTEKİN, 2003 yılından bu güne kadar da Prof.Dr. Metin HASDE başkanlık görevini yürütmektedir.

31 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan kanun hükmünde kararname gereği, GATA Askeri Tıp Fakültesi; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi olarak yapılandırılmıştır. Bu tarihten itibaren SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanlığı olarak hizmet vermekte ve Prof. Dr. Metin HASDE Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.