Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Epidemiyoloji Doktora Programı

Güncelleme : 30.11.2020
Programın Yeterlilik Düzeyi

Tıp ve Halk Sağlığı ile ilgili olan fen ve sosyal bilim alanındaki fakültelerden lisans diploması alan mezunlar bu programa kabul edilir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde öngörülen koşulların sağlanması gerekmektedir.

Programın Amacı

Programın temel amacı ; Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veterinerlik veya Sağlık Bilimleri Fakülteleriyle fen, mühendislik veya sosyal bilimlerin sağlık ile ilgili alanlarından mezun olduktan sonra epidemiyoloji veya halk sağlığı yüksek lisans derecesi almış olanların, epidemiyolojik ilke ve yöntemleri etkili bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli bilgileri ve ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar planlamak, uygulamak, danışmanlık vermek, öğrenci eğitmek için gerekli beceriyi kazandırarak yetiştirmektir.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı bitirenlere Epidemiyoloji Doktora unvanı verilir.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Eğitimin süresi 4 yıldır.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Tıp ve Halk Sağlığı ile ilgili olan fen ve sosyal bilim alanındaki fakültelerden lisans diploması alan mezunlar bu programa kabul edilir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde öngörülen koşulların sağlanması gerekmektedir.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Epidemiyoloji Doktora Programı'ndan mezun olan kişiler başta Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları olmak üzere akademik kurumlarda, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinde sağlık araştırmaları ile ilgili birimlerde eğitmen veya danışman olarak görev yapabilmekte veya bu tür ekip çalışmaları içinde lider olarak yer alabilmektedirler.

Güncelleme : 30.11.2020
  • Epidemiyolojide temel ilkeler ve epidemiyolojinin kullanım alanlarını değerlendirir.
  • Epidemiyolojik ölçütleri kullanarak sağlıkta öncelikleri belirleyebilir.
  • Epidemiyolojik araştırma yöntemlerinin özelliklerini değerlendirebilir.
  • Sağlık sorunlarının belirlenmesi ve çözümü için bilimsel araştırma planlayabilir, uygulayabilir, sonuçlarını değerlendirebilir.
  • Araştırma raporu yazabilir, makaleleri eleştirel olarak değerlendirebilir.
  • Bilimsel çalışmaları izleyerek tartışabilir.
  • Kronik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar gibi özel alanların epidemiyolojisini değerlendirebilir.
  • Salgın inceleme, hastalık tarama alanlarında çalışma yapabilir.
Programın Çıktılarının TYYÇ İle İlişkilendirilmesi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler ÇerçevesiProgramın Çıktıları
12345678
Bilgi
Kuramsal-Olgusal
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
45554
Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
4343434
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
34344
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir.
334
Sağlık alanına yönelik yapılan çalışmalarda sürekli olarak kullanılan istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
54
Beceriler
Bilişsel-Uygulamalı
Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular.
4434
Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilme ve ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar.
4333
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
332
Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey becerilere sahiptir.
33
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, problemlere yeni yaratıcı çözümler geliştirir.
44
Yetkinlikler
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
55
Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.
4344
Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
433
Alanı ile ilgili ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
443
Öğrenme Yetkinliği
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
4
Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
453
Sağlık alanı ile ilgili ileri düzeyde mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
45
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
34
Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
43543
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
444443
Alana Özgü Yetkinlik
Sağlık alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
55
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
5554
Sağlık alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
34353
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
434344
Sağlık alanına yönelik yaptığı çalışmalarda doğru istatistiksel yöntemleri seçer ve uygular, doğru yorumlar. Analiz ve sentez yapar.
333
Sağlık alanı ile ilgili güncel gelişmeleri ve bilgileri çocuk, aile, ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda toplum yararına kullanır.
5

* 1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek