Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı (ABD) Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi bünyesinde yer alan on ana bilim dalından biri olarak lisans ve lisansüstü alanlarda faaliyet yürütmektedir.

Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi’nde bulunmaktadır.

Bölümümüzde;

-Kadın sağlığında yer alan temel kavramlar

-Cinsel sağlık/üreme sağlığı kavramı ve Türkiye’deki CS/ÜS sorunları ve planlanan girişimleri

-Üreme sistemi anatomisi ve fizyolojisi

-Gebeliğin oluşumu, gebelik döneminde maternal ve fetal sağlığın değerlendirilmesi

-Riskli gebelikler

-Doğum öncesi, doğum eylemi ve doğum sonrası hemşirelik bakımı

-Sağlıklı ve riskli yeni doğan bakımı

-Aile planlaması

-İnfertilite ve yardımcı üreme teknikleri

-Kadın hayatının evreleri ve yaşam boyu kadın sağlığı

-Üreme sistemini ilgilendiren enfeksiyonlar ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

-Sık görülen jinekolojik sorunlar

-Jinekoloji kanserler

-Jinekolojide kullanılan tanı ve tedavi yöntemleri

-Kadın sağlığı alanında eğitim ve danışmanlık

-Toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddet eğitimi konuları ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

Prof. Dr. Gülten GÜVENÇ

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Gülhane Külliyesi

Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 3902

Eposta: gulten.guvenc@sbu.edu.tr

Gülhane Hemşirelik Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda lisansüstü eğitime; 1992 yılında “yüksek lisans”, 1997 yılında da “doktora” eğitimi ile başlanmıştır. İlk doçentlik ünvanı 1989, ilk profesörlük ünvanı 1995 yılında Prof.Dr.Dz.Sağ.Kd.Alb. Nur Şenel (Emekli) tarafından alınmıştır. Anabilim Dalı Başkanlıkları sırasıyla Prof.Dr.Dz.Sağ.Kd.Alb. Nur Şenel (Emekli), Doç.Dr.Sağ.Kd.Alb. Aygül AKYÜZ (Emekli) ve Doç.Dr. Tülay YAVAN (Emekli), Doç.Dr. Ayşe KILIÇ (Emekli) tarafından yürütülmüş olup, şu an Prof.Dr. Gülten GÜVENÇ tarafından yürütülmektedir.  Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda, çok sayıda lisansüstü seviyede öğrenci yetiştirilmiş olup, halen lisans ve lisansüstü eğitimler profesyonel eğitim anlayışı ile sürdürülmektedir.