Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Multidispliner bir alan olan Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı eğitiminde ağırlıklı olarak Hematoloji, İmmünoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji ile Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanından öğretim üyeleri ders vermektedir.
Biyoistatistk ve Temel Araştırma Yöntemleri, Sağlık Alanında Araştırma Yöntemleri ile Sağlık Alanında Araştırma Yöntemleri ve Uygulaması dersleri tüm yüksek lisans programlarına zorunlu ortak ders olarak okutulmaktadır. Programın temel amacı Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı alanında ihtiyaç duyulan eğitici ve araştırmacıları yetiştirmek, bu alana ilgi duyan hekimlerin bilgi ve tecrübe artışını sağlamaktır.

Teorik dersler Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü binasında hazırlanan dershanede yapılmaktadır.
Uygulamalar Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan ve Eğitim Merkezinde yürütülmektedir. Gülhane Kan ve Eğitim Merkezi süreli Bölge Kan Merkezi Statüsünde olup, yıllık 14.000 ünite eritrosit konsantresi kullanılan bir kan merkezidir.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerin alınmasında ve verilmesinde bağışçı ve alıcının sağlığının tehlikeye düşürülmemesi tıbbi risklere karşı korunması transfüzyonun güvenle yapılması ve transfüzyon sonrası bağışçı ve alıcının izlenmesi şarttır. Hemovijilans kan transfüzyon zincirini gözlemleyen, kayıt eden, rapor eden ve analiz eden ve aynı problemin tekrarından kaçınmak için gerekli bilgi ve önlemleri kullanan bir sistemdir. Programın temel amacı hemovijilans sisteminin doğru kurugulanıp doğru çalışmasını ve gelişmesini sağlayacak akademik ve araştırmacı personeli yetiştirmektir.


Tarihçemiz

Modern tıptaki gelişmelerle birlikte, “Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı” alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bu alanın bir uzmanlık/doktora alanı olarak kabul edilmesini zorunlu kılmıştır. Ulusal kan politikamızın örnek alındığı ülkelerde “Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı” ayrı bir eğitim alanıdır. Ancak, ulusal mevzuatımız ve ulusal alt yapımız bu eğitim alanının uzmanlık dalı olarak tescil edilmesine hazır değildir. Türkiye’de, güvenli ve yeterli kanın sağlanması, işlenmesi, saklanma ve transportu gibi temel konularda standardizasyonun sağlanmasında, kan ve kan ürünlerinin uygun ve etkin kullanımının sağlanmasında, hemovijilans sisteminin geliştirilip uygulanmasında ve bu konulardaki eğitim-öğretim faaliyetlerinde gereksinim duyulan akademik donanım lisansüstü öğretim programları ile karşılanabileceği düşüncesi ile; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Başkanlığı bünyesinde başlatılan Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Yüksek Lisans Programı ile akademik alanda ilk tohumları atılmış, bunu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisinin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalları izlemiştir. Daha sonra çeşitli üniversiteler Tıbbi Mikrobiyoloji AD ve Hematoloji BD Başkanlıkları bünyesinde yüksek lisans programları açılmıştır. Multidispliner bir alan olan kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı kendi adı ile bağımsız bir yapıya kavuşamamış, çeşitli bilim dalları altında konu ile ilgili öğretim üyelerinin girişimleri ile gelişmeye çalışmıştır.
Enstitümüzde Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Yüksek Lisans Programı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 23.08.2008*006595 tarihli, B30.0.EÖB.0.00.00.03.02.03-918 sayılı yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program bu karar ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bünyesinde açılmış, ve 30.12.2016 tarihli ve 75850160-101.03.02.83968 sayılı Yükseköğretim Kurulu kararı ile açılan Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Anabilin Dalımızın bünyesine aktarılmıştır.