Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Anabilim Dalımız; idari, eğitim-öğretim, klinik, poliklinik, ameliyathane ve laboratuvar kısımlarından oluşmaktadır.

KBB AD Başkanlığı halen Gülhane Tıp Fakültesi kampüsü içerisinde yer alan ve 2004 yılında hizmete açılan, klinik, poliklinik, işitme-denge, yutma ve ses hastalıkları laboratuvarları ve ameliyathane birimlerini müstakil bir bina içerisinde toplayan, Türkiye'nin ilk kulak burun boğaz hastanesi olma özelliği ile hizmet vermektedir.

POLİKLİNİK: Öğretim üyesi, uzman ve konsültan uzman nezaretinde asistan doktorların eş zamanlı hasta muayene edebildiği toplam altı muayene odası ile hizmet vermektedir. Poliklinik hizmeti mesai saatleri dışında aynı binada bulunan klinik nöbetçi doktoru tarafından yürütülerek yirmi dört saat kesintisiz sürdürülmektedir. Poliklinik hizmetleri ile birlikte faaliyet gösteren laboratuvar hizmetleri aşağıdadır.

LABORATUVARLAR: işitme ve denge laboratuvarı ile yutma ve ses laboratuvarında orta kulak basıncı ve Stapes refleksleri ölçümü, saf ses odyometri ve diğer odyolojik tetkikler, ABR, ECOG, OAE, VEMP, Elektronistagmografi, kalorik testler (sulu, havalı) ve oculomotor testler yapılmaktadır.

KLİNİK HİZMETLERİ: Klinik, poliklinik, odyoloji laboratuvarları ve ameliyathane birimlerini müstakil bir bina içerisinde toplayan kliniğimiz, Türkiye'nin ilk kulak burun boğaz hastanesi olma özelliği ile hizmet vermektedir. Kliniğimiz 1 yataklı 2 özel oda, dört yataklı özel bakım ünitesi, yirmi bir yataklı tek ve çift kişilik hasta odaları ile toplam yirmi altı yatak kapasitelidir.

AMELİYATHANE HİZMETLERİ: Kliniğimiz ameliyathanesi genel anestezi altında eş zamanlı çalışabilen iki salon ve bir anestezi sonrası hasta takip ünitesinden oluşmaktadır.

 KBB ve Baş Boyun Cerrahisine ait tüm ameliyatlar gerektirdiği teknolojik donanım (mikroskoplar, HD endovizyon ve navigasyon sistemleri, sinir monitorizasyonu, lazer, Coblator ve radyofrekans) ve bilgi birikimi ile gerçekleştirilmektedir.

Kliniğimizde horlama ve uyku apnesi cerrahisi, kulak hastalıkları cerrahisi, endoskopik sinüs cerrahisi, kafa tabanı cerrahisi, burun estetiği, maksillofasiyal tümörler, baş-boyun kanserleri cerrahisi, ses teli ve gırtlak cerrahisi, tiroid bezi cerrahisi, çocuklarda bademcik ve geniz eti cerrahisi ameliyatları yapılmaktadır.


Tarihçemiz

1900 yılında Gülhane'de Türkiye’de ilk modern Kulak Burun Boğaz Kliniğini kurmakla görevlendirilen Ziya Nuri Bey 1894 yılında Berlin’e gönderilmişti. Berlin Kaiser Wilhelm Akademisinde eğitim gören ve yeniden diploma alan Ziya Nuri Bey Charite Hastanesi KBB kliniğinde Prof. Trautmann ve Prof. Frankel ile birlikte Çalışmış ve KBB uzmanı olmuştur. Daha sonra Hartmann ve Babinsky kliniklerine devam etmiş, Leipzig, Halle ve Viyana’da KBB kliniklerinde gözlemlerde bulunmuş ve 1900 yılında yurda dönmüştür. 1908 yılında askeri ve sivil tıp okullarının birleştirilmesi ile oluşturulan ilk Tıp Fakültesinin ilk KBB Profesörü olmuştur. Ziya Nuri Paşa döneminden itibaren Gülhane'de konjenital aural atrezi cerrahisi mastoidektomi, trakeotomi, frontal ve etmoid sinüs cerrahisi, septum polip ve konka ameliyatları, adenotonsillektomi, endoskopik girişimler yapılmaya başlanmıştır. Ziya Nuri (Birgi) Paşa'nın 1908 yılında ayrılmasından sonra Gülhane KBB kliniği direktörlüğünü Tbp. Yzb. Bahri İsmet almıştır. 1905 yılında askeri tıbbiye mezunu olan Bahri İsmet Bey ihtisasını yapmak üzere Bordaux ve Paris Tıp Fakültelerinde iki yıl çalışmış ve Prof. Dr. Wieting tarafından getirildiği Gülhane KBB kliniği direktörlüğü görevini 1918 yılına kadar sürdürmüştür. Daha sonra Haydarpaşa Askeri Hastanesi KBB servisi şefi olan Prof Dr. Sani Yaver bu göreve gelmiştir.

Daha sonraki yıllarda Prof Dr. Vahdettin Bekir Özan, Prof dr Ziver Berkman, Doç. Dr. Orhan Tan, Prof Dr. Erdinç Kanımtürk, Prof. Dr. Ahmet Dündar, Prof Dr. Yalçın Özkaptan,  “Kulak Hastalıkları Mikrocerrahisi” üzerine USA’da eğitim alan Prof. Dr Sertaç Yetişer ve “Baş ve Boyun Cerrahisi” Prof. Dr. Mustafa Gerek bu görevi yürüttüler. Anabilim Dalı Başkanlığı görevi halen Prof Dr. Mustafa Gerek tarafından yürütülmektedir.