Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Ana Bilim Dalı hakkında kısa bilgi ve lisansüstü program genel amaçları,

Kanser; Türkiye ve dünyayı etkileyen önemli bir hastalıktır. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Onkolojik hastalıklar; beklenen yaşam ömrünün artışı ve yaşlanma ile de ilişki olmak üzere sıklığı hızla artan hastalıklar grubundadır.

Hastalığın bu hızlı artışı, dünya çapında sağlık sistemleri için önemli bir kriz teşkil etmektedir. Kanser hastalığı; tanı, tedavi, takip ve palyasyon açısından maliyetli bir hastalıktır. Birçok kanser tipinin tatmin edici sonuçlar sağlayan bir tedavisinin bulunamamış olması; Dünya Sağlık Örgütü verilerine de istatistiksel anlamda yansıyacak şekilde mortalite açısından önemini koruduğunu göstermektedir. Kanserden ölümlerin yaklaşık % 70'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Çevresel faktörlerin özellikle de; hava kirliliği, kullanılan suların kirliliği ve maruz kalınan kimyasallara bağlı olarakta kanser hastalıklarında artış görülmektedir. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, tütün kullanımı, obezite, sağlıklı gıda maddelerine ulaşamama da onkolojik hastalıkların artış sebepleri içinde en önemli sebeplerdendir. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri başlıca yüksek vücut kitle indeksi, düşük meyve ve sebze alımı, fiziksel aktivite eksikliği, tütün kullanımı ve alkol kullanımı gibi faktörlerle ilişkilidir. Tütün kullanımının en önemli kanser sebeplerinden biri olduğu ve kansere bağlı ölümlerin %22’sini oluşturduğu bildirilmektedir. Özellikle Human Papilloma Virus (HPV) ve Hepatit virüsleri gibi enfeksiyonlarda, bulaşıcı hastalıklar olmaları yanında önemli oranda kanser oluşumu ile ilişkili enfeksiyon ajanlarıdır.  Hepatit ve HPV gibi kanser ile ilişkili enfeksiyonlar, düşük ve orta ekonomik gelirli ülkelerdeki kanser vakalarının %25 gibi önemli bir kısmını oluştururlar.

Özellikle kanser hastalığına bağlı olarak tarama programlarının eksikliği, geç başvuru, erişilemeyen tanı, yetersiz tedavi ve modern tedavi yöntemlerine ulaşılamaması düşük ve orta ekonomik gelirli ülkelerde morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Benzer şekilde tanı alan hastalara kullanılan ilaçların ithal olması ve kanser alanına yönelik araştırmaların bazı özel ilaç şirketlerinin tekelinde olması sağlık sistemlerinin bu tedavileri karşılarken yaşadıkları sıkıntıları artırmakmaktadır.

Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar pahalıdır ve en önemlisi günümüz koşullarında birçok kanser türü için yetersizdir ve sağaltımı ve/veya yeterli sağkalımı sağlayamamaktadır. Cerrahi Onkoloji alanı özellikle epitelyal tümörlerin yeterli cerrahi sınırlar ve bölgesel lenf nodları ile rezeksiyonu ile hastalığın tedavisinde önemli bir basamaktır. Ama kanser hastalığı kompleks moleküler, genetik ve iç içe geçmiş yolaklar ile ilişkili immünolojik bir hastalıktır. Hastalığın tedavi kılavuzlarına uygun yeterli cerrahi sınırlar ile rezeksiyonu çoğu olguda yetmemektedir çünkü hastalık çoğu olguda tanı anında sistemiktir ve lokal bölgesel kontrol ile sistemik tedavi iç içe uygulanması gereken süreçlerdir. 

Kanser araştırmalarının kompleks hastalık biyolojisi göz önüne alındığında hastalık biyolojisini anlamak ve tedavi yöntemlerine ulaşmak açısından multidisipliner yaklaşım ve farklı alanların ortak projelerini gerektirdiği ortadadır. Ülkemizin bu alanda yaptığı çalışmaların bir üst basamağa taşınabilmesi, hastalık immünolojisi/biyolojisinin daha iyi anlaşılabilmesi ve tedavi yöntemlerine yönelik araştırmaların yapılabilmesi için bu doktora programı önemli bir ihtiyaçtır.

Bu doktora programı ile ülkemizin ihtiyacı olan; cerrahinin vücut fizyolojisi, hücre biyolojisi, yara iyileşmesi, immünoloji, hastalık fizyopatolojisine olan etkilerini bilen ve klinik uygulamalara alternatif yöntem ve yaklaşımlar yerleştirilebilecek, yeni tedavi yöntemlerini geliştirecek, hastaların hayat kalitesini artıracak yenilikler önerebilecek bilim insanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bilimsel gözlem yeteneğine sahip, bilimsel bir sorunun çözümü için gerekli basamakları planlayan, sağlık bilimleri ile ilgili farklı bilim alanlarının katkısını araştırma sürecine dahil edebilecek vizyona ve bilgiye sahip bilim insanlarının yetiştirilmesi ve ortak çalışabilecekleri projelerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

Program; “Moleküler Cerrahi Onkoloji” için kanser hastalığını moleküler ve biyolojik anlamda tartışabilecek, eğitim süresince farklı branşlardan klinisyen ve araştırıcıların bir arada doktora programı boyunca teorik ve pratik eğitim alacakları ve projeler üretecekleri bir yönteme göre planlanmıştır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi; alt yapısı, deneyimi, akademik personeli ve laboratuvar kaynakları ile bu programın yapılandırılması, işlerlik kazanması ve sürdürülebilirliğini sağlayacak donanımdadır.

 

Ana Bilim Dalının fiziki konumu,

Ana Bilim Dalımız Ankara’da yerleşik olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır. 

ABD çalışma konuları; 

 

Program Sorumlusu

Prof. Dr. Mehmet Ali GÜLÇELİK
Moleküler Cerrahi Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 20 37

eposta : mehmetali.gulcelik@sbu.edu.tr


Tarihçemiz

Anabilim dalımız 11.08.2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu’nda alınan kararla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde doktora programı olarak kurulmuştur.