Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Moleküler Cerrahi Onkolojisi Doktora Programı

Güncelleme : 14.06.2022
Programın Yeterlilik Düzeyi

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almaktadır. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 3. grup ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 8. düzeydir. 

Programın Amacı

Moleküler Cerrahi Onkoloji doktora programı; katılımcılarının onkolojik tedavilerin ve cerrahinin vücut fizyolojisi, hücre biyolojisi, yara iyileşmesi, immünoloji, hastalık fizyopatolojisine olan etkilerini bilen ve klinik uygulamalara yönelik alternatif yöntem ve yaklaşımlar yerleştirilebilecek, yeni tedavi yöntemlerini geliştirecek, hastaların hayat kalitesini artıracak yenilikler önerebilecek bilim insanlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bu program klinisyenler ile temel branşlardaki bölümlerin bir arada projeler üretebilmesi için multidisipliner olarak çalışabilecek ve araştırma yapabilecek bir modelleme ile çalışacaktır. Laboratuvar çalışmaları ile klinikteki hasta tedavi süreçlerinin içiçe geçtiği ve kanser tanı, tedavi, takip ve palyasyon süreçlerine yönelik araştırmacıların üretim yaptığı bir program amaçlanmaktadır. Bilimsel gözlem yeteneğine sahip, bilimsel bir sorunun çözümü için gerekli basamakları planlayan, sağlık bilimleri ile ilgili farklı bilim alanlarının katkısını araştırma sürecine dahil edebilecek vizyona ve bilgiye sahip bilim insanlarının yetiştirilmesidir.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı bitirenlere “PhD” unvanı verilir.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Öğrenim süresi 8 yarıyıldır.

Programdan mezun olabilmek için, toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasının başarıyla tamamlanması gereklidir. Derslerin ve tezin değerlendirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir. 

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Tıp fakültesi mezunu ve Tababet Uzmanlık Tüzüğü'ne göre Genel Cerrahi uzmanı, Cerrahi Onkoloji Yan Dal uzmanı ve Gastroenterolojik Cerrahi Yan Dal uzmanı ünvanını almış olanlar, Eczacılık fakültesinden mezun olanlar, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olup ilişkili alanlarda yüksek lisans mezunları kabul edilir. Doktora programına başvurabilmek için adayların, başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenenen 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. Doktora programına, yazılı sınav ve mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların yazılı sınav ve mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) ilgili puan türünde en az 55 standart puan almaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Yazılı sınav notu 100 tam not üzerinden verilir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Adayların yazılı sınav notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir. Doktora başvuruları için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya YÖKDİL sınavından en az 65 yabancı dil puanına sahip olma şartı aranmaktadır.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Moleküler Cerrahi Onkoloji Doktora Programı mezunları “Cerrahi Onkoloji” alanından yetkin bilim insanı olma adayı olacaklardır. Cerrahi onkoloji ile temel bilimler arasında kanser araştırmaları üzerinden köprü görevi görebilecek öğretim görevlileri ve bilim insanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Adaylar mezuniyetleri sonrası Phd ünvanı alacaktır.