Ana Bilim Dalı hakkında kısa bilgi ve lisansüstü program genel amaçları,

Endokrin sistem; hipotalamus, hipofiz, tiroid bezi, paratiroid bezi, pankreas, adrenal, overler ve testislerin salgıladığı hormonlar ve bu hormonların etkilediği vücut sistemleri ile ilgilenir. Bu sistemlerin fazla çalışması, yetersiz çalışması, tümöral oluşumları, ailesel bozuklukları gibi durumlardan kaynaklanan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Tip 1 ve tip 2 Diabetes Mellitus (DM), Metabolik sendrom (Kardiyolojik hastalıklar, periferik arter hastalıkları ile ilişkilidir), hipertansiyon (Endokrin kökenli hipertansiyon), obezite, benign ve malign tiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları, osteoporoz (kemik erimesi) ve metabolik kemik hastalıkları, adrenal hastalıklar ve polikistik over sendromu gibi birçok hastalık Endokrin Bilim dalının konusudur.

Endokrin hastalıkların patogenezinin aydınlatılması tanı, tedavi, ailesel geçiş gibi birçok alanda yardımcı olacaktır. Birçok endokrin hastalığın patogenezinde önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen halan bilinmeyen yönler çoktur ve bu konularda dünya genelinde önemli araştırmalar yapılmaktadır.

Moleküler Endokrinoloji doktora programı; katılımcılarının endokrin fizyolojiyi ve biyolojiyi, hormonların sistemler, organlar, hücre ve diğer hormon ve sitokinler üzerindeki etkisini, hormonların salınım mekanizmalarını; endokrin bezlerin fazla veya az çalışma ve tümöral oluşumlara neden olma gibi hastalıklarının patogenezini, etkilediği diğer sistemleri ve etkileme yollarını, mevcut tedavi yöntemlerinin olumlu ve olumsuz etkilerini ve potansiyel yeni tedavi ajanlarının geliştirilmesi gibi alanlarda yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar geliştirebilecek hem ulusal hem de uluslararası alanda bilime katkısı bulunacak bilim insanlarını yetiştirmeyi amaçlanmaktadır. Bilimsel gözlem yeteneğine sahip, bilimsel bir sorunun çözümü için gerekli basamakları planlayan, sağlık bilimleri ile ilgili farklı bilim alanlarının katkısını araştırma sürecine dahil edebilecek vizyona ve bilgiye sahip bilim insanlarının yetiştirilmesi ve ortak çalışabilecekleri projelerin üretilmesi amaçlanmaktadır. Klinik ve preklinik kökenli araştırıcıların endokrinoloji alanına yönelik çalışmaları multidisipliner bir planlama ile yapabilecekleri, eğitim ile pratik çalışmanın iç içe geçtiği doktora eğitimidir.

Ana Bilim Dalının fiziki konumu,

Ana Bilim Dalımız Ankara’da yerleşik olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.

ABD çalışma konuları;

Moleküler Endokrinoloji Ana Bilim Dalı doktora programının, endokrin sistemin çalışması, metabolizması ve hastalıklarına moleküler düzeyde yaklaşımı da içeren endokrin hastalıklar ile ilgili moleküler araştırmalar; genetik hastalıklar ve bu hastalıkların tanısında kullanılan yöntemler; moleküler endokrinolojide in-vitro deneysel yöntemler; laboratuvar cihazları ve bu cihazların kullanım yöntemleri gibi alanlara ait çalışma konuları bulunmaktadır. Aynı zamanda, bu alanlarda çalışma ve proje planlanma, yürütme ve sonuçlandırma konusunda yeterli bilgi ve deneyim kazandırılması ile ülkesel önceliklerin dikkate alındığı, toplumsal sorumluluk bilinci ile ilgili projelere katkıların sağlandığı, disiplinler arası ekiplerle yapılacak çalışmalar da Moleküler Endokrinoloji Ana Bilim Dalı doktora programının çalışma konuları içerisinde yer almaktadır.

Prof. Dr. Neşe ERSÖZ GÜLÇELİK

Moleküler Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Telefon: 0312 304 60 73

e-posta : nese.ersozgulcelik@sbu.edu.tr

Anabilim dalımız 11.08.2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu’nda alınan kararla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde doktora programı olarak kurulmuştur.