Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Gülhane Nükleer Tıp Anabilim Dalı; Başkanlık, İdari, Eğitim ve Öğretim, Laboratuar, Poliklinik ve Klinik kısımları olarak yapılanmıştır.

Kuruluşunun ilk yıllarında çizgisel tarayıcı (linear scanner) adı verilen görüntüleme ve çeşitli eksternal sayım aygıtları ile yüksek enerjili (İyot-131, Fosfor-32, Altın-198 gibi) radyofarmasötikler kullanılarak yapılan çalışmalar 1970'li yılların sonlarında Çekmece Nükleer Reaktöründen elde edilen Molibden-99'un ekstraksiyonu sonucunda elde edilen ve ideal bir radyofarmasötik olan Teknesyum-99m ile sürdürülmüştür.

Kemik Mineral Dansitometri, otoradyografi, termografi ve ileri teknoloji sintigrafik görüntüleme sistemlerinin (gama kamera) Türk Tıbbına tanıtımı ve kullanımında önderlik etmiş olan Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda, değişik özelliklerde 4 gama kamera, 1 kardiyak gama kamera, 2 kemik mineral dansitometre, 1 Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı, 1 SPECT/BT cihazı, 2 ultrasonografi, 1 gama sayıcı, 1 efor cihazı mevcuttur. 

Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda diğer üniversitelerin Nükleer Tıp Anabilim Dallarının uzmanlık öğrencilerine ve yine çeşitli üniversitelerin fizik, kimya, eczacılık ve biyoloji bölümü mezunlarına kısa ve uzun süreli eğitim olanağı sağlanmaktadır. 

Anabilim dalımızda, tanı ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra Nükleer Tıp alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık yapmak; çalışan personelin, hastaların ve çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamak gibi görevleri de üstlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda TAEK ile yapılan protokol çerçevesinde; Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp AD, radyasyon kazalarında tıbbi referans, tedavi, eğitim ve danışma merkezi olarak belirlenmiş olup bu alanda periyodik olarak hekim ve yardımcı sağlık personeli için kurslar düzenlemektedir. 


Tarihçemiz

ülhane Askeri Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nın ilk kuruluş çalışmaları, zamanın Radyoloji Kürsüsü direktörü Prof. Dr. Bekir Sıtkı İZMİRLİ tarafından, 1956 - 1960 yılları arasında başlatılmıştır.

Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Radyoloji Kürsüsü direktörü Prof. Dr. Necdet BEKEN'in de katkılarıyla, Radyoloji Kürsüsü bünyesinde "Radyoizotop Bölümü" adı ile 1972 yılında kurularak faaliyete geçmiştir. Bölüm Doç. Dr. Erdoğan KÖKER getirilmiştir. Nükleer Tıp bilim dalı, 1973 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ayrı bir uzmanlık dalı olarak belirlenmiştir. Bu gelişme sonrası, Radyoizotop Bölümü 1975 yılında Radyoloji Bölümü'nden ayrılmış ve Prof. Dr. Erdoğan KÖKER’İN başkanlığında çalışmalarına devam etmiştir. 
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Radyoloji uzmanlığı sonrasında Nükleer Tıp uzmanlığı unvanını ilk kez Dr. Adnan DELİKARDEŞ almıştır. Aktif olarak Nükleer Tıp Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi alan ilk Nükleer Tıp Uzmanı ise Dr. Hikmet BAYHAN olmuştur. 
1979 yılında ilk gama kamera ihalesi yapılmış ve bugün Askeri Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılan alanda Nükleer Tıp Anabilim Dalı kurularak faaliyete geçmiştir. 
Yeni binasına 1986 yılında taşınan Nükleer Tıp Anabilim Dalı; halen eğitim ve sağlık hizmetlerini bu binada sürdürmektedir.

Nükleer Tıp Anabilim Dalı günümüzde Prof Dr Nuri Arslan Başkanlığında klinik ve eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.