Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Kliniğimiz en güncel radyoterapi sistemleriyle teçhiz edilmiş modern 2 katlı bağımsız binasında yataklı ve ayaktan tedavi hizmetlerini yürütmektedir.

Kanser tedavisinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'nun radyasyon güvenliği açısından referans merkezlerinden olan merkezimizde Radyasyon Onkolojisi uzmanlık eğitimi de verilmektedir.

Merkezimiz standart radyoterapi tedavilerinin yapıldığı Türkiye’nin en iyi merkezlerinden birisidir. Bu başarı Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun yaptığı sürekli denetimler ile gösterilmektedir. Bu denetimlerde merkezimiz uygulanan tedavilerin radyasyon güvenilirliği açısından % 0 hata ile sürekli Türkiye’deki diğer radyoterapi merkezlerinin önünde yer almaktadır.

Kliniğimizde uygulanan standart tedaviler:

Eksternal Radyoterapi, Eşzamanlı Radyokemoterapi, 3-Boyutlu Konformal Radyoterapi, Tüm Beden Işınlaması, Tüm Beden Elektron Tedavisi, Stereotaktik Radyocerrahi ((IMSRS; X-knife), Görüntü Rehberliğinde Radyoterapi (IGRT) uygulaması, Solunum Ayarlı Radyoterapi (SART), Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) uygulaması. Halen başarıyla yürütülen bu uygulamaların yanı sıra Gülhane Radyasyon Onkolojisi Kliniği son teknoloji ürünü cihazlar ile donatılmıştır.

Tedavi edilen hastaların bilgileri, görüntüleri, planlamaları gibi verilerinin saklandığı ve yönetildiği radyoterapi bilgi sistemi (RT-CIS) ve Resim Arşivleme ve İletişim Sistemi (RT-PACS) sayesinde filimsiz, %100 dijital bir merkez olarak çalışılmaktadır.


Tarihçemiz

Gülhane Radyasyon Onkolojisi AD. 7 Ağustos 1984 tarihinde, daha önce Radyoloji Enstitüsü kapsamı içinde "Radyoterapi" adı altında faaliyet gösteren binada, yeniden yapılandırılarak Türkiye’de kurulan ilk Anabilim Dalı olmasına rağmen tarihi geçmişi radyasyonun ilk keşfine kadar uzanır. 1895 yılında X-ışınının keşfinin hemen sonrasında 1896 yılında Dr. Cemil TOPUZLU hastalara radyoterapi uygulayan ilk Türk hekimi olmuştur. Şişli Etfal Hastanesi bülteninde, 1904 yılı vol. 5'te, Dr. Rasih EMİN "röntgen ışınlarının Dr. Cemil TOPUZLU tarafından Türkiye'de ilk defa tedavi amaçlı olarak 18 hastada kullandığını ve 7 tanesinin sonuçlarını rapor ettiğini (10 Aralık 1903)" ifade etmektedir.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin 1941 yılında Ankara'ya nakli sonrasında radyoterapi Cebeci'deki hastanede uygulanmıştır. Dr. Mehmet Ali TANMAN zamanında Co-60 tedavisine başlanılmıştır. Dönemin Radyoloji Direktörü Prof.Dr. Bekir Sıtkı İZMİRLİ tarafından sipariş edilen modern teleterapi cihazları, 27 Mayıs 1960 tarihinde Doç.Dr. Necdet BEKEN tarafından kurularak radyoterapi uygulaması başlamıştır. 1974 yılında 30 yataklı modern bina ve cihazlarıyla “Radyoterapi Merkezi” olarak açılmıştır. 1979 yılında Prof.Dr. Necdet BEKEN’in emekli olmasından sonra Radyoloji Enstitüsü Direktörlüğü’ne getirilen Prof.Dr. Celalettin YAZGAN zamanında radyoterapi uygulamalarına Radyoloji bünyesinde devam edilmiştir.

1984 yılında GATA Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı olarak Radyoloji bünyesinden ayrıldıktan sonra AD Başkanlığına Prof.Dr. Yücel PAK getirilmiş ve ihtisas formasyonu değiştirilerek Radyasyon Onkoloğu yetiştirilmeye başlanmıştır. 2003-2005 yılları arasında Prof.Dr. Mehmet Ali YİNANÇ AD. Bşk.’lığı yapmış olup 2005 yılında radyasyon onkoloğu statüsünde ilk askeri uzman olan ve halen bu görevi sürdüren Prof.Dr. M. Murat BEYZADEOĞLU AD. Bşk.’lığına atanmıştır.