Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Radyoterapi Fiziği Doktora Programı

Güncelleme : 01.12.2020
Programın Yeterlilik Düzeyi

-Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Radyoterapi Fiziği alanında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
-Radyoterapi Fiziği alanında disiplinler arası etkileşimleri kavrar, yeni ve karmaşık fikirleri analiz ederek sentezleyip uzmanlık gerektiren bilgilere ve özgün sonuçlara ulaşır.
-Radyoterapi Fiziği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
-Radyoterapi Fiziği alanında yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak yeni düşünce yöntemleri geliştirir.
-Radyoterapi Fiziği alanında araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır ve yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirip klinik uygulamalarda kullanır.

-Radyoterapi Fiziği alanında bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar. Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.

Programın Amacı

u program ile Radyoterapi alanında kullanılan ileri teknoloji ürünü cihazlarla geliştirilmiş olan kompleks tedavi tekniklerini doğru ve güvenilir olarak uygulanabilmesi, klinik rutinde bu sorumlulukları yerine getirebilecek Sağlık Fizikçilerini yetiştirmek amaçlanmıştır. Aynı zamanda radyoterapi fiziği alanında ülkemizin ihtiyacı olan devamlılığın ve yaygınlaştırmanın gereği olarak akademik Radyoterapi Fizikçilerini yetiştirmektir.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Programı bitirenlere “Doktora Derecesi/Bilim doktoru” ünvanı verilir.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Radyoterapi Fiziği Doktora Programının süresi 4 yıl (8 yarıyıl) dır.İlk 4 yarıyılda öğrenci teorik dersler alır, 2 seminer hazırlar ve son 4 yarıyılda tez çalışmasını tamamlar. Doktora programı, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıldır. Derslerin ve tezin değerlendirilmesi, SBÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı, Radyoterapi Fiziği Doktora Programına başvuran adayların, fen-edebiyat veya mühendislik fakültelerinin fizik lisans ve fizik mühendisliği bölümlerinin birinden mezun olup, Medikal Fizik alanındaki yüksek lisans programlarından birini başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Ayrıca adayların Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans programı öğrenci kabul esaslarında belirtilen nitelikleri taşımaları gerekmektedir.
a) ALES’ten sayısal puan türünde en az 65 puan almış olmak gerekir.
b) YDS’den en az 55 puan almış olmak gerekir.
c) Mülakatta, adaylar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatın değerlendirilmesinde adayın sunduğu referans mektubu ve neden yüksek lisans yapmak istediğini ve hedeflerini belirten kompozisyon da dikkate alınabilir.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Mezunlar tüm Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinde TAEK tarafından lisans alarak Sağlık Fizikçisi olarak görev yapabilirler. Üniversitelerde Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı bünyesinde “öğretim görevlisi” olarak görev yapabilirler.

Güncelleme : 01.12.2020
  • Radyoterapi cihazlarının teknik ve dozimetrisinin geliştirilmesi,
  • Tedavi cihazlarının belirli kalite kontrol uygunluk protokollerine göre faaliyet göstermesinin devamlılığını sağlama,
  • Uygun tedavi tekniklerinin seçimi,
  • Hastanın ve diğer çalışanların radyasyon güvenliğini sağlama,
  • Hasta dozimetrisi, karmaşık gereçlerin ve yöntemlerin geliştirilmesi, kullanılması ve optimizasyonudur.
Programın Çıktılarının TYYÇ İle İlişkilendirilmesi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler ÇerçevesiProgramın Çıktıları
12345
Bilgi
Kuramsal-Olgusal
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
32433
Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
32433
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
21433
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir.
43343
Sağlık alanına yönelik yapılan çalışmalarda sürekli olarak kullanılan istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
34444
Beceriler
Bilişsel-Uygulamalı
Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
42445
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular.
21353
Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilme ve ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar.
22343
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
23354
Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey becerilere sahiptir.
23334
Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, problemlere yeni yaratıcı çözümler geliştirir.
33234
Yetkinlikler
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
43455
Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.
33344
Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
23334
Alanı ile ilgili ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
14343
Öğrenme Yetkinliği
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
43433
Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
43344
Sağlık alanı ile ilgili ileri düzeyde mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
43244
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
34433
Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
34432
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
34443
Alana Özgü Yetkinlik
Sağlık alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
54544
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
53444
Sağlık alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
33344
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
33343
Sağlık alanına yönelik yaptığı çalışmalarda doğru istatistiksel yöntemleri seçer ve uygular, doğru yorumlar. Analiz ve sentez yapar.
23342
Sağlık alanı ile ilgili güncel gelişmeleri ve bilgileri çocuk, aile, ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda toplum yararına kullanır.
25443

* 1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek