Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Gülhane Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Türkiye’de modern psikiyatrinin temellerinin atıldığı, psikiyatri alanında akademik ve klinik çalışmalar yürüten bir eğitim kurumudur. AD Başkanlığı idari kısım, klinik kısmı, poliklinik kısmı, eğitim-öğretim kısmı ve özel teşhis ve laboratuvar kısmından oluşmaktadır.

Bölümümüzde ruhsal şikayetleri olan hastaların tanı değerlendirmesi, tedavileri yapılmaktadır. Depresyon ve diğer duygu durum bozuklukları, obsesif kompülsif bozukluk, panik bozukluğu ve diğer bunaltı bozuklukları, şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, alkol ve madde bağımlılığı, evlilik ve uyum sorunları, cinsel sorunlar, yeme bozuklukları, yaşlılığa bağlı ortaya çıkan ruhsal sorunların tedavisi yapılmaktadır. Ayrıca Askeri psikiyatri konusunda uzmanlaşmış bir kadromuz mevcuttur.  Klinik hizmetleri, 4 ayrı serviste toplam 123 yatak kapasitesi ile verilmektedir. Poliklinik kısmında haftanın her günü hizmet verilmekte olup ruhsal bozukluklar ile başvuran tüm erişkin hastalara hizmet vermektedir. Hasta değerlendirmeleri polikliniğimizde öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, uzman ve araştırma görevlilerince yapılmaktadır. Uyku laboratuvarı, psikometri laboratuvarı ve somatik tedavi (Elektrokonvulsif tedavi, rTMS) üniteleri tedavi hizmetlerine ve araştırma çalışmalarına katılmaktadır.

Askeri Psikiyatri Çalışmaları: Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde askerlerin ruh sağlığına yönelik ilk çalışmalar 1940’lı yıllarda Prof. Dr. Rasim Adasal tarafından başlatılmıştır. 1960’lı yıllarda psikiyatride sınıflandırma sistemlerine yönelik yayınlara paralel askerlerin ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklarının ele alındığı sağlık yeteneği yönetmeliklerinde de benzer düzenlemeler yapılmıştır. Takip eden süreçte, önce askeri psikiyatri seksiyonu oluşturulduğu daha sonra Askeri Ruh Sağlığı Bilim Dalının kurulduğu görülmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde birliklerde, birinci basamak sağlık hizmetleri çerçevesinde ruh sağlığı hizmetlerini desteklemek üzere 1998’de GATA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesinde Ruhsal Problemleri Araştırma ve Krize Müdahale Merkezi kurulmuştur. 2007 yılında Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalı kurulmuştur. 2009 yılında Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde “askeri psikiyatri” erişkin psikiyatrisine bir yan dal uzmanlık alanı olarak tanımlanmıştır. Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalının faaliyetleri, barışta ve savaşta askeri psikoloji ve askeri psikiyatri konularında araştırma ve eğitim çalışmaları çerçevesinde ele alınmış olup SBÜ Savunma Sağlığı Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yeniden yapılandırılması planlanmıştır.


Tarihçemiz

Türkiye'de psikiyatri ilk kez, Gülhane Askeri Tatbikat Okulu ve Hastanesinde açılan Nöro-Psikiyatri kliniği ile başlamıştır (1898). Prof.Dr. Raşit Tahsin ülkemizin ve Gülhane'nin ilk nöropsikiyatri profesörüdür. Deskriptif Psikiyatrinin kurucusu ünlü Kraepelin'in öğrencisidir. Prof.Dr. Mazhar Osman Uzman 1908 yılında Gülhane'de Psikiyatri ve Nöroloji klinik direktörlüğüne getirilmiş ve bu görevine 1918 yılına kadar devam etmiştir. Prof.Dr. Mazhar Osman Uzman'ın "Tababeti-i Ruhiye", "Zatüd-dima-i İstilai", "Sıhhi Almanak", "Keyif Veren Zehirler", "Klinik Cephesinden Alkolizma", "Cinnet-i Meşahir" gibi kitapları ve "Esrarla Erken Bunama" konusunda o zamanki adı ile Cemiyet-i Akvam'ın isteği ile hazırlanmış değerli bir de raporu vardır. Türkiye’de psikiyatri tarihini oluşturan önemli isimlerden Prof.Dr. Nazım Şakir Şakar, Prof.Dr. Rasim Adasal Gülhane Nöro-Psikiyatri Kürsüsünde hocalık ve direktörlük yapmışlardır. 1955 yılında Gülhane’de Nöroloji ve Psikiyatri Klinikleri ayrılarak iki ayrı disiplin olarak tıp çalışmalarına devam etmiştir. Psikiyatri Kliniği direktörlüğüne getirilen Prof.Dr. Nevzat Akabay, Türkiye de ilk kez psikoanalitik yaklaşımı ve dinamik psikiyatriyi uygulayan ve Gülhane Psikiyatri Kliniğinde bu yaklaşım içinde eğitim yaptıran öğretim üyesidir. Daha sonraki yıllarda Prof.Dr. Halit Özkut, Prof.Dr. İsmail Çifter, Prof.Dr. Kemal Aydınalp, Prof.Dr. Salih Battal, Prof.Dr. Hamdullah Aydın , Prof.Dr. Aytekin Özşahin, Prof.Dr. Kamil Nahit Özmenler ABD Başkanlığı görevini yerine getirmişlerdir.

2016 Ağustos tarihinde Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nin SBÜ’ ne devri sonrasında Anabilim Dalı Başkanlığını görevini Prof.Dr. Kâmil Nahit Özmenler yürütmektedir.