Tıbbi Biyokimya ABD başkanlığı idari, eğitim öğretim, kan alım merkezi ve laboratuvarlar olmak üzere 4 kısımdan oluşmuştur.

a. İdari  Kısım: AD Başkanı, eğitim sorumlusu ve sekretaryasından oluşur.

b.  Eğitim Öğretim Kısmı: Anabilim Dalı bünyesinde görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerden oluşmaktadır.

c.   Kan alım merkezi

Biri nöbetçi ve biri heyet olmak üzere toplam 6 kabin ile üre nefes testi, OGTT ve numune kabul bölümlerinden oluşmaktadır. Tıbbi Biyokimya laboratuvarlarında çalışılan testler yanında Mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışılacak testlere ait kan örnekleri de kan alım merkezinde alınmaktadır. Randevulu olarak hizmet vermekte olan OGTT kabininde 50 gr, 75 gr, 100 gr glikoz yükleme testleri ve laktoz yükleme testi yapılmaktadır.

d.  Laboratuvarlar

1.     Rutin Biyokimya Laboratuvarı

2.     Hematolojik Analizler Laboratuvarı

3.     İdrar Analizleri Laboratuvarı

4.     İmmunokimya ve RIA Laboratuvarı

5.     HPLC Laboratuvarı:

6.     Özel Proteinler ve Elektroforez Laboratuvarı

7.     Biyokimyasal Genetik ve Metabolizma Laboratuvarı: Uluslararası Klinik Biyokimya Federasyonu (IFCC) tarafından “Porfiriya Biyokimyasal Tanı Laboratuvarı” olarak kabul edilmiş ülkemizdeki tek porfirin laboratuvarıdır.

8.      Eser Element Laboratuvarı

9.     Acil Laboratuvarı

10.  Vasküler Biyoloji Laboratuvarı: http://www.vascularbiologylab.com/contact.html

11.  Kalite Kontrol Ünitesi

Prof. Dr. Murat KIZILGÜN

Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi, Gülhane Külliyesi Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara
Telefon: 0312 304 3301
eposta : murat.kizilgun@sbu.edu.tr

Gülhane’de Tıbbi Biyokimya ilk defa 1898’de Prof.Dr.Gen.Deycke tarafından “KİMYAHANE” adı ile kurulmuştur. Daha sonra ‘’Hayati Kimya Enstitüsü’’ adını alan bölümün direktörlüğünü 1907-1910 yılları arasında Prof.Dr. Reinhart yapmış ve 1910 yılında Prof.Dr. Süreyya Hidayet Serter’e bırakmıştır. 1928 yılında Prof.Dr. Burhanettin Tugan ‘’Hayati Kimya’’ direktörlüğüne atanarak, 1953 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. 1953 yılında yerine Doç.Dr. Emin Akaydın Enstitü Direktörlüğüne atanmış, 1957 yılında Profesör olan Dr.Emin Akaydın Haziran 1970 tarihine kadar bu görevi yürütmüştür. Daha sonra Prof.Dr.Orhan Sargın, Prof.Dr. Şerafettin Özkurt, Prof Dr. Levent Karaca bu görevi sürdürmüşler ve 1981 yılında Biyokimya ve Klinik Biyokimya AD. Başkanlığı’nın kurulmasıyla  Prof Dr. Levent Karaca, Prof. Dr. Ecz. Türker KUTLUAY, Prof.Dr.Ecz. M. Kemal ERBİL, Prof.Ecz. İsmail KURT ABD Başkanlığı görevini yapmış ve 2014 yılından beri  ABD başkanlığını Prof. Dr. Taner ÖZGÜRTAŞ yürütmektedir.