Ana bilim dalımız Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve devamı olan SBÜ, Gülhane Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş, kurulduğu günden bugüne hücre biyolo9jisi, hücre moleküler biyolojisi ve hücre moleküler genetiği üzerine ileri düzey akademik çalışmalar yapmış bir bölümdür. Halen de bu çalışmalarını daha ileri taşıyarak sürdürmektedir. Bunun yanında eğitim ve öğretim faaliyetleri içerisinde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık, Çocuk Gelişimi, Beslenme ve Diyetetik bölümlerin3e lisans dersleri, farklı alanlarda doktora ve yüksek lisans yapanlara yüksek lisans ve doktora dersleri vermekte, açtığı kadrolarda yetiştirdiği yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimini sağlamaktadır.

Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı lisansüstü programlarının amacı hücre biyolojisi, moleküler biyolojisi ve moleküler genetiği alanında bilgisi zenginleşmiş kişilerin yetişmesini sağlamaktır. Programa alınan öğrencileri mesleki uygulamalarını yapabilen, çalışmalarını etik değerler ve kanıt temelli bilimin rehberliğine dayandıran, güçlü eğitim ve liderlik becerilerine sahip, toplumsal gelişime katkı sağlayacak proje ve araştırmalar yapabilen ve çalıştığı her alanda fark yaratmayı hedefleyen uzmanlar ve eğitimciler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Ana Bilim Dalının fiziki konumu

Ana bilim dalı hastanemiz içerisinde yer alan lokalizasyonda hizmetine devam etmektedir. Çalışmalar eski acil binası 1. Katta yer alan lokalizasyonda bulunan 4 adet araştırma laboratuvar odasında sürdürülmektedir.

Ana Bilim Dalının çalışma konuları

Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalının günümüzdeki çalışma konuları gen kontrol mekanizmaları, hücresel bazda toksikasyon çalışmaları, gen bazında hücre apopitoz ve nekrozunu oluşturan mekanizmalar ve hücre göçünü etkileyen faktörler üzerindir. Ayrıca ABD yenilenen kadrosu ile nadir hastalıkların etyolojisinde yer alan genetik varyantların kliniğe etkisi araştırılmaktadır. Ayrıca deneysel bazda mutasyona sahip hayvan modellerinin oluşturulması (Crispr Cas 9 yöntemi kullanılarak) çalışmalarına başlanmıştır.

Program sorumlusu

SBÜ, Gülhane Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji AD. Bşk. Prof. Dr. Şefik GÜRAN’ dır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü,

Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara

Tel: 0312 304 35 51

Eposta: sefik.guran@sbu.edu.tr

Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı, ilk kez 19 Kasım 1983 tarihi ve 18226 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi kanunu ve 14 Temmuz 1984 tarih ve 18459 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi yönetmeliğine göre kurulmuştur. 1995 yılında kurulan Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, hastalıkların moleküler tanısına yönelik çalışmalar yanında özellikle kanser moleküler biyolojisi alanında temel çalışmalar da başlatılmıştır. Ana bilim dalımız 15 Temmuz 2016 menfur darbe girişiminden sonra tekrar yapılanma sürecine alınmış 31 Temmuz 2016 gün, 669 sayılı KHK ile göre (Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Asker Hastanelerinin Devredilmesi) Tıbbi Biyoloji AD. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ ne bağlanmıştır. Tıbbi Biyoloji AD’ da halen özellikle insan embriyonal dönem genlerinin çalışma prensiplerini ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle fare kök hücreleri üzerinde gen ekspresyon ve mutasyon çalışmaları yapılmakta ve bunların olası genetik hastalıklar üzerine rolleri üzerinde durulmaktadır. Günümüzde yenilenen akademik kadro ile nadir hastalıkların etiyolojisinde yer alan genetik varyantların kliniğe etkisi araştırılmaktadır. Ayrıca deneysel düzeyde mutasyona sahip hayvan modellerinin oluşturulması (Crispr Cas 9 yöntemi kullanılarak) çalışmalarına başlanmıştır. Kuruluşundan bugüne birçok adaya doktora eğitimi vermiş, açtığı ders programları ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimine yardımcı olmuştur.