Gülhane Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı; Tıbbi Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalları ve Deneysel Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarları olarak yapılanmıştır. Deneysel Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarlarında sırasıyla kardiyovasküler sistem ve santral sinir sistemine etkili maddeler ile ilgili araştırmalar ve toksikolojik analizler yapılmaktadır.  Ayrıca, rutin olarak gebelikte ilaç kullanımına bağlı teratojenite riski değerlendirilmesi hizmeti de Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nca verilmektedir.

1.     Deneysel Farmakoloji Laboratuvarı:

Laboratuvarda yer alan “İzole Organ Banyolu Veri Toplama ve Analiz Sistemi” deneysel çalışmalarda, biyolojik sistemlerden izole edilmiş doku veya organların kimyasal ve elektriksel uyaranlara karşı verdiği mekanik cevapların izometrik olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Başlıca laboratuvar cihazları: 8 Kanallı İzole Organ Banyo Seti, Grass Poligraf ve Commat ve Biopac Veri Toplama ve Analiz Sistemi ve Grass Stimülatör’dür.

Deneysel Farmakoloji Laboratuvarı’nda Davranış Farmakolojisi ve ağrı ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır.  Başlıca laboratuar cihazları: Tail-Flick, Hot-Plate, Plantar Analjezimetre, Lokomotor Aktivitemetre, Rotarod ve Stereotaksik Cerrahi Çerçevesi’dir.

Ayrıca, deneysel diyabet ve nöropsikofarmakoloji alanında araştırmalar yapılmaktadır.

2.     Toksikoloji Laboratuvarı

Toksikoloji Bilim Dalı Başkanlığında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında toksikolojik analizlerin yapıldığı laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarda genel toksik ilaç analizi, uyuşturucu madde analizi ve bilinmeyen toksik madde değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Toksikolooji Laboratuvarı’nda yapılan analizler şunlardır:

1.     Gaz Kromatografisi Headspace Spektrofotometresi (GC-HC) ile Etil Alkol, Metil Alkol, Ksilen, Propilen glikol gibi güncel hayatta kullanılan ya da kazara alınan uçucu maddelerin, herhangi bir ön işleme tabi tutulmadan analizleri kalitatif ve kantitatif olarak yapılması

2.     Gaz Kütle spektrofotometresi (GC-MS) analizleri ile sebebi bilinmeyen zehirlenmelerde genel toksik ilaç ve madde taraması yapılmaktadır.

3.     Sıvı Kromatografisi Kütle spektrofotometresi/ Kütle spektrofotometresi (LC-MS/MS): Sebebi bilinmeyen zehirlenmelerde biyolojik materyelde tespit edilen maddelerin onayının yapılması amacı ile kullanılmaktadır.

4.     Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC Cihazı,UV dedektörlü)  ile biyolojik materyalde analizler yapılmaktadır.

Gülhane bünyesinde Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığı 1933 yılında Prof. Dr. Naci Çağlar taralından kurulmuştur. İlk yapılandığında “Farmakoloji ve Farmasötik Kimya Enstitüsü” olarak adlandırılmıştır. 1951 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ayrılması sonrasında enstitü faaliyetlerine devam etmiş ve 1980 yılında Askeri Tıp Fakültesinin kurulması ile Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığı ve bağlısı Toksikoloji Bilim Dalı oluşturulmuştur. 1980-2016 yılları arasında Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesindeki okullara Farmakoloji eğitimi verilmiştir. 2016 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin bünyesinde Gülhane Tıp Fakültesi ve diğer fakültelerde Farmakoloji eğitimi verilmekte olup 2019 yılından itibaren Gülhane Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı ile birlikte eğitim-öğretim ve deneysel araştırma faaliyetlerine devam edilmektedir.   Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevi Prof. Dr. Oğuzhan YILDIZ tarafından yürütülmektedir.