Tıbbi Genetik Anabilim Dalı; Başkanlık, İdari, Eğitim ve Öğretim, Laboratuvar kısımları şeklinde yapılanmıştır.

Anabilim Dalımızda bulunan Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olarak hizmetine devam etmektedir. Merkezimizde prenatal tanı, moleküler genetik, sitogenetik tanı ve genetik danışma hizmetleri verilmektedir.

Anabilim dalımızda rutin klinik genetik tanı hizmetleri yürütmenin yanında; tıbbi genetik konusunda hem günümüz tekniklerini kusursuz şekilde uygulayan hem de yeni teknik ve stratejileri geliştirmeye yetkin uzman personel yetiştirilmektedir.

Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Bölümümüzde bulunan;

Sitogenetik laboratuvarında kromozomal genetik hastalıkların tanısına yönelik olarak: periferik kan lenfosit (heparinli), kemik iliği (heparinli), CVS (koryon villus biyopsisi), amniyosentez, kordosentez, düşük materyeli ve fibroblast hücre kültürleri, preparasyonu ve karyotip analizleri yapılmaktadır. Ayrıca moleküler sitogenetik laboratuvarında ışık mikroskobu ile ayırt edilemeyen kromozomal anomaliler FISH (Floresan In Situ Hibridizasyon) tekniği ile analiz edilmektedir.

Moleküler genetik laboratuvarında hücre kültürlerinden veya periferik kan (EDTA’ lı), kemik iliği (EDTA’ lı) örneklerinden DNA veya RNA izolasyonu yapılarak tek gen hastalıklarına yönelik moleküler analizler gerçekleştirilmektedir.

Prof. Dr. Yusuf TUNCA
Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi
Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara
Telefon: 0312 304 35 71
eposta : yusuf.tunca@sbu.edu.tr

Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı, 14 Temmuz 1984 tarih ve 1849 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi yönetmeliğine göre GATF, Temel Bilimler Bölüm Başkanlığı altında Bilim Dalı olarak kurulmuştur. İlk uzmanlık öğrencisi eğitimine 1987 yılında başlanmıştır. Uzmanlık Eğitimi ile birlikte rutin genetik tanı hizmeti de verilmeye de başlanmıştır.

İlk Tıbbi Genetik uzmanımız olan Doç. Dr. Nejat İmirzalıoğlu 1998 yılında ABD Başkanlığına atanana kadar diğer bölümlerdeki farklı öğretim üyeleri bu görevi yürütmüşlerdir.
Ocak 2013 tarihinde GATF, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığına bağlı Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı olmuştur.

Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı görevi halen Prof. Dr. Yusuf TUNCA tarafından yürütülmektedir.