Anabilim Dalı Başkanlığımız Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığına bağlı olup, bünyesinde ana disiplinler olarak sayabileceğimiz Bakteriyoloji, Parazitoloji, Viroloji, Mikoloji ve Temel İmmünoloji Laboratuvarları bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda ana disiplinlere ait laboratuvarların dışında mikobakteriyoloji, seroloji ve hepatit laboratuvarları da yer almaktadır.

Anabilim Dalımız bünyesinde yürütülen yüksek lisans/doktora programlarında; adayların ilgili program ve bilim alanında uluslararası standartlarda yetiştirilmesi, mezunların mikrobiyoloji ve ilgili program konularında ileri düzeyde bir bilgi ve kavrayış edinmekle birlikte, kazandıkları bakış açısıyla bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulanması konusunda da deneyim kazanmaları hedeflenmektedir.

Ana Bilim Dalımız Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bulunduğu bölgedeki kendi binasında faaliyetlerini sürdürmekte ve halen poliklinikler bölgesinde bulunan ortak numune kabul merkezi aracılığı ile rutin örnek kabulü yapmaktadır.

Anaerobik kültür ve identifikasyon çalışmalarına 2008 yılında tedariki gerçekleştirilmiş olan anaerobik kabin ile ivme kazandırılmıştır.

2016 yılında biyogüvenlik seviyesi 3 olan tüberküloz laboratuvarımız kurulmuştur ve bu ortamda çalışmalarını sürdürmektedir.

Prof. Dr. Şinasi Taner YILDIRAN
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gülhane Külliyesi
Emrah Mah. 06018 Etlik, Keçiören, Ankara
Telefon: 0312 304 34 07
eposta: sinasitaner.yildiran@sbu.edu.tr

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nın kuruluşu 1972 yılında "Mikrobiyoloji Enstitüsü" adı altında kurulan oluşum ile başlamıştır. Bu dönemde Prof.Dr. Kaya KILIÇTURGAY, Prof.Dr. Salih TOPPARE, Prof.Dr. Mehmet SAĞLAM ve Prof.Dr. Edip GÜMRÜKÇÜ Mikrobiyoloji Enstitüsü’nde görev yapmışlardır.

1982 yılında Biyoloji Enstitüsü kapatılmış ve kadroları ile birlikte Mikrobiyoloji Enstitüsüne katılmıştır. Otuz yılı aşkın bir süre, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacını karşılamak üzere tifo, tetanoz ve kolera aşılarının yanı sıra Salmonella, Shigella antiserum ve antijenleri ile antibiyogram diskleri 1989 yılına kadar üretilmiştir.

1985 yılında Mikrobiyoloji Enstitüsü'nün adı Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak değiştirilmiş, 2008 yılından itibaren de Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı adını almıştır.

Resmi Gazetenin 31 Temmuz 2016 tarihli ve 669 sayılı kanun hükmünde kararnamesi ile Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim dalı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi kuruluşuna devredilmiş olup görevine bu şekilde devam etmektedir. Halen 2019 yılından beri Prof.Dr. Şinasi Taner YILDIRAN Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürmektedir.