Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Köklü bir geçmişe sahip olan ve tarihçesi aşağıda özetlenen Gülhane Tıp Fakültesi (GTF), Tıbbi Patoloji AD’ı bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin katkılarıyla gelişerek günümüzde histopatoloji, sitopatoloji, histokimya,immünfloresan, immünohistokimya, moleküler patoloji ve elektron mikroskopi, laboratuarlarına sahip çağdaş bir merkez halini almıştır. Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, araştırmaları ve bilimsel yayınlar açısından GTF’nin en çok uluslararası yayın yapan bölümlerden biri olagelmiştir. Rutin hizmetlerinin yanı sıra, diğer bölümlerin araştırma çalışmalarında danışmanlık da yapmaktadır. Birçok tezin histopatolojik, sitolojik, morfometrik ve immünfenotipik kısımları bölümümüzde gerçekleştirilmektedir. GTF Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı günümüzde Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu ve Meslek Yüksek Okulu’na patoloji eğitimlerini vermenin yanı sıra tüm laboratuarları ve çalışanlarıyla, Türkiye'nin güvenilir ve hızlı hizmet veren bilimsel araştırmalarda aktif bir referans merkezi olma hedefini sürdürmektir.


Tarihçemiz

Türkiye'de Patoloji Bilimi, tıbbın diğer birçok bilim dalı gibi Gülhane ile başlamıştır. 1898 yılında İstanbul’da Gülhane'nin kuruluş aşamasında bir Patolojik Anatomi Kürsüsü açılmış ve başına Prof. Dr. Robert RİEDER getirilmiştir. Daha sonra Dr. George DEYKE tarafından yönetilen bu kürsü, başlarda yalnızca bir otopsi salonundan ibarettir. 1900-1904 yılları arasında Almanya'da eğitim gören Dr. Hamdi Suat (AKNAR), 1904 yılında yurda dönerek bu laboratuarın başına getirilmiş ve Türkiye'nin ilk modern Patoloji Laboratuarı şekillenmeye başlamıştır. Hamdi Suat (AKNAR) 1907 yılında görevinden ayrıldıktan sonra kürsü Bakteriyoloji ve Hayati Kimya Laboratuarları ile birleştirip Almanya'dan getirtilen Dr. REİNHARD'ın idaresine verilmiştir. İki sene sonra REİNHARD Almanya'ya dönünce de aslen Bakteriyoloji ve İntaniye Uzmanı olan Dr. Servet ERKER yönetici olarak görev yapmıştır. Müteakiben, Dr. Lütfi AKSU, Patolojik Anatomi hocası olarak atanmıştır. Patoloji kürsüsünün Gülhane ile birlikte Ankara'ya nakli ve modern bir binaya kavuşması Dr. Lütfi AKSU'nun döneminde gerçekleşmiştir. Dr. AKSU 1944 yılında emekli olunca, öğrencilerinden Dr. Necati ERANIL, profesör olarak laboratuarın başına geçmiştir. Dr. ERANIL, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Patoloji Laboratuarını oluşturmakla görevlendirilmiş ve ayrıca bu fakültede kürsü direktörlüğü de yapmıştır. Gülhane'nin Ankara Tıp Fakültesinden ayrılıp şimdiki binasına nakli ile Amerika'da Patoloji ve Sitoloji alanlarında eğitim gören Dr. Osman Nuri AKER, GATA Patoloji bölümünün başına getirilmiştir. Dr. AKER 1957-1966 yılları arasında GATA'daki görevinin yanı sıra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde de öğretim üyesi sıfatıyla Patoloji eğitimine katkıda bulunmuştur. Prof.Dr. AKER Amerika’da Sitopatolojinin ilk kurucularından olan Papanicolau ile çalışmıştır. Ülkeye dönüşte Türkiye’de Sitopatoloji uygulamalarını ilk olarak Gülhane'de başlatmıştır. Prof.Dr. Osman Nuri AKER'in 1969'da emekliye ayrılmasının ardından yerine Prof.Dr. Aydın AKKAYA geçmiştir. Prof.Dr. Aydın AKKAYA gerek örnek kişiliği gerekse Sitopatoloji ve Dermatopatoloji konusundaki çalışmaları ile tanınan ve danışılan bir öğretim üyesi olmuştur. Prof.Dr. Aydın AKKAYA emekliliğinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Patoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmış ve ülkemizdeki Patoloji eğitimine katkıda bulunmayı sürdürmüştür.

Prof.Dr. Aydın AKKAYA'nın 1983 yılında emekliye ayrılması ile birlikte bölüm başkanlığı görevi, GATA Askeri Tıp Fakültesinin kuruluşunda Dekan İdari Yardımcısı olarak görev yapan Prof.Dr. Dinçer

ÖĞÜN'e verilmiştir. Ankara Patoloji derneğinin yeniden kuruluşu ve aktivitelerini sürdürmesinde Prof.Dr. Behsan ÖNOL ile birlikte, Prof.Dr. Dinçer ÖĞÜN'ün içten katkıları olmuştur. Prof.Dr. Dinçer ÖĞÜN 1988 yılında kendi isteği ile emekli olmuş ve Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Dekanlık görevinde bulunmuştur. Prof.Dr. Dinçer ÖĞÜN’ün ardından 1988-2001 yılları arasında Prof.Dr. Rıfkı FİNCİ Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır.

2001 yılında kendi isteği ile emekli olan Prof.Dr. Rıfkı FİNCİ yerine, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Prof.Dr. Ömer GÜNHAN devralmıştır.

Prof.Dr. Ömer GÜNHAN’ın 2006 yılında Yüksek Bilim Konseyine atanmasının ardından Prof.Dr. Murat DEMİRİZ Anabilim Dalı Başkanlığı görevini devralmış ve 2014 yılına kadar bu görevi yürütmüşür. Tıbbi Patoloji AD. bu dönemde hastane ana bina giriş katındaki halen faaliyet gösterdiği yerine taşınmıştır. Prof.Dr. Murat DEMİRİZ’in Yüksek Bilim Konseyine atandığı 10 Kasım 2014 tarihinden itibaren Prof.Dr. Mükerrem SAFALI başkanlığa atanmıştır.