Tıp Tarihi ve Deontoloji programında, ilk çağlardan itibaren çeşitli medeniyetlerde ve coğrafyalarda ortaya çıkan hastalık algısı, hastalıkların teşhisi, tedavi edilmesi ve hastalık etkenlerinden korunmaya yönelik uygulamalar tarihsel olarak ele alınmakta, tıbbın geçirdiği evreler tanıtılmaktadır. Ödev ve yükümlülükler bilgisi olan deontolojinin tıbbi konularla ilişkili bölümü, tıbbi etik, sağlık etiği, biyoetik, meslek etiği, hasta-sağlık çalışanı ilişkileri, hasta hakları, sağlık çalışanlarının sorumlulukları, sağlık mevzuatı gibi konularda eğitim verilmekte, tıbbi etik danışmanlık yapılmaktadır. Anabilim Dalında verilen tıp tarihi, bilim tarihi ve tıp etiği dersleri ile geleceğin hekim ve sağlık çalışanlarında mesleki hafıza oluşturmak, geçmişin bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak karşılaşabilecek sorunlarda etik karar vermeyi sağlamak amaçlanmaktadır.

Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Bölümümüzde;

Tıp tarihi ve özellikle askeri tıbba ait objelerin sergilendiği Gülhane Tıp Tarihi Müzesi yer almaktadır.

Ayrıca yine bölümüze bağlı olarak faaliyet gösteren, daha çok alan kitaplarının yer aldığı Tıp Tarihi ve Deontoloji Kütüphanesi bulunmaktadır.

Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi bünyesinde 1984 yılında kurulmuştur. 2016 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesine devrolarak, Gülhane Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı çatısı altında eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.