Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Akciğer ve diğer torasik kanserlerin görülme sıklığı artmaya devam eden en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Bu hastalıkların tanı ve sağaltımındaki güçlükler hem önemli bir bilim alanı olmasına neden olur hem de toplumlar önemli bir bütçeyi bu alandaki sorunları çözümlemek üzere ayırmak zorunda kalırlar. Dünyada bu alanda süren çalışmalarda multidisipliner ve interdisipliner yaklaşımlar yeni tanı ve tedavilerin hızlıca klinik pratiğe yansımasında yetersiz görülmektedir ve bu alanda yeni bir tıp yaklaşımı olarak torasik onkoloji çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Tıp yaklaşımlarını belirleyen önemli dünya üniversiteleri de bu konuda hem eğitim programları hem araştırma grupları hem de klinik pratiklerinde torasik onkoloji yaklaşımına önemli yer vermektedirler.
Akciğer kanseri, eşlik eden hastalıkların çokluğu ve ciddiyeti, yeni ilaçların ve diğer tedavi uygulamalarının potansiyel yan etkileri ve tedavi takibinin güçlüğü nedeniyle komplike bir hastalıktır. Tanının konması, evrelenmesi, eşlik eden hastalıkları doğrultusunda doğru tedavi seçeneklerinin planlanması, sigaranın bıraktırılması, hastaların rehabilitasyonu, gerektiğinde ve sıklıkla endobronşiyal ve diğer girişimsel tedavi seçeneklerinin uygulanması, palyatif tedavinin uygulanması, oldukça özgün bir yaklaşımı gerektirmektedir. Bu tedavilerin komplikasyonlarına bağlı olarak en mortal grubu oluşturan pulmoner toksisitelerin sağaltımı ve anti-neoplastik tedaviye tekrar başlama kararının bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından hızlıca verilebilmesi ile tedavi sürecinde yaşanan gecikme en aza indirilebilmektedir. Sözü geçen tüm bu özel yaklaşımların özelleşmiş merkezlerde ve ünitelerde, konuya özel eğilim ve bilgi birikimi olan uzmanlarca yapılması gereklidir. Bu program, inter ve multidisipliner kanser araştırmaları, eğitimi ve klinik pratiğine sahip olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin deneyim sahibi olduğu bu konuda eğitilmiş bilim insanı ve klinisyen yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Program; torasik kanserlerin risk analizi, klinik yönetiminde bilimsel ve klinik sorunların derinlemesine anlaşılması için kanserin moleküler ve hücresel temeli, tümör mikro çevresi, kanser epidemiyolojisi, kanserin tanı ve tedavisi, doku spesifik kanser tedavisi, "bench to bedside " bireyselleştirilmiş kanser tanı ve tedavisi, klinik araştırmalar ve kanser teknolojilerini kapsayan çağdaş onkolojinin temel yönlerinin tartışılacağı teorik ve pratik bir eğitim olarak planlanmıştır. Torasik onkoloji alanında ülkemizde az sayıda planlanıp yürütülen klinik araştırmalar konusunda yetkin kliniklerde, araştırma merkezlerinde, medikal, ilaç, biyoteknoloji, biyomedikal sanayii ArGe laboratuvarları, ArGe enstitüleri ve üniversitelerde görev alabilecek uzman hekimlerin uluslararası bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek, yeniliğe açık, sonuç odaklı çalışmalarda ekip çalışmasına uyumlu doktoralı bilim insanı ve ArGe elemanı olarak yetiştirmek olacaktır.